Élet-Stílus

Életet menthet a pulzustapintás

A szabálytalan szívműködéssel járó pitvari fibrillációt így egyszerűen felismerhetjük, és életveszélyes állapotot előzhetünk meg.

Ha a szívünk egészséges, minden része ritmusosan összehúzódva látja el a szervezetünket vérrel, és így oxigénnel is. Bizonyos betegségek következtében azonban a szív felső része, a pitvar abbahagyja működését, és remegni, fibrillálni kezd. Ilyenkor – mivel a szapora elektromos tevékenységnek csak egy része vezetődik át a szívkamrára – a csuklón tapintható pulzus egyenetlenné, szabálytalanná válik.

Az időszakos pitvarremegés sokszor nem okoz egyéb panaszt, esetleges szövődményei miatt mégis életveszélyes lehet. A fibrilláló szívpitvarban a ritmusos összehúzódások nélkül a vér alig áramlik, ezért véralvadék keletkezhet, amely ha elszabadul, életfontosságú szervek, elsősorban az agy ereiben okozhat elzáródást és agyi katasztrófát.

Korábban panaszmentes személyek körében a pitvarfibrilláció többszörösére növelte a halál kockázatát: a nemzetközi statisztikák alapján a fibrilláció miatt ötszörös eséllyel következik be a legnagyobb agyi katasztrófa, a stroke, amely túlélés esetén is tartós rokkantságot eredményezhet.

Mivel a szívritmuszavar gyanúját a pulzus megtapintásával mindenki megérezheti, ezért érdemes néha ellenőrizni és szabálytalanság esetén orvoshoz fordulni.

A témában végzett amerikai kutatás azt vizsgálta, hogyan alakultak a pitvarremegést már átélő nők életkilátásai. A kutatás során majdnem 35 ezer nő adatait vizsgálták meg 1993 és 2010 között. Az erről szóló tanulmány az Amerikai Orvosi Hetilapban (JAMA) jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik