Élet-Stílus

Újabb éremesõ Szegeden

A magyar versenyzõk mindhárom színû érembõl egyet, továbbá öt londoni kvótát szereztek a szombati döntõkben a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

A gyõzelmet a vb-újonc Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakpáros harcolta ki, nagy, de kellemes meglepetést okozva lett aranyérmes 500 méteren. Kozák Danuta másodikként zárt a kajak egyesek fél kilométeres versenyében, míg a harmadik helyet Takács Kincsõ és Baravics Gyöngyvér kenupáros szerezte, ugyancsak 500-on.

Csipes Tamara és Kovács Katalin 500-as kajakos duója némi csalódást keltett negyedik helyével, de az egység Csipes révén újabb olimpiai kvótát szerzett az országnak (Kovács már gyûjtött egyet a négyes tagjaként), így ezek száma a nõi kajakosoknál ötre nõtt.

A Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású kajaknégyes nem tudott beleszólni az érmek elosztásába, hetedikként ért célba, de gyakorlatilag már azzal kiharcolt négy londoni indulási jogot, hogy bekerült a döntõbe – igaz, abban még végig kellett mennie az 1000 méteres távon. A kajakos Kugler Attila és a kenus Korisánszky Dávid egyformán nyolcadik lett egyesben 500 méteren.

A délelõtti, 200-as elõ- és középfutamok során eldõlt, hogy a négy megszerezhetõ kvótából mindössze eggyel zárják a vb-t a magyar kenusok, mivel Bozsik Attilának nem sikerült bejutnia a vasárnapi döntõbe. A magyar versenyzõ csupán ötödik helyen ért célba középfutamában, így nem jutott fináléba, amelynek hét legjobbja jut londoni indulási joghoz. A hazaiak korábban C-2 1000 méteren sem kvalifikálták magukat a döntõbe, azaz a szombaton, egy kilométeren aranyérmes Vajda Attila gyûjtött egyedül kvótát.

A többi magyar egység bejutott a döntõbe a legrövidebb távon. Az olimpiai számokban a K-1-ben érdekelt Molnár Péter és Paksy Tímea, továbbá K-2-ben a Sík Márton, Beé István duó ezzel nagyon közel került a londoni kvóta kiharcolásához. Elõbbi kettõnek az elsõ nyolcban, a párosnak pedig az elsõ hatban kell végeznie az ötkarikás kvótá(k)hoz. A játékok mûsorán nem szereplõ számok közül férfi C-2-ben Horváth Gábor és Foltán László második, a nõi C-1-ben érdekelt Takács Kincsõ pedig harmadik lett középfutamában, ezzel mindkét egység kvalifikálta magát a fináléba. A Kovács Katalin, Kozák Danuta kajakpáros már az elõfutamban elért gyõzelmével bejutott a döntõbe 200 méteren, amelyen így a hét számból hatban lesz magyar hajó a finálékban.

A váltók szombat kora esti selejtezõjében mindhárom szakág magyar stafétája fináléba jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik