Élet-Stílus

Nem ehet bárki az ország tortájából

Nem ehetnek az ország tortájából a lisztérzékenyek és a cukorbetegek, mert bár gluténmentes kölesből készül, cukrot tartalmaz és liszt is kerülhet bele.

Zila László, a tortát megalkotó cukrászmester elmondta, a korábban megjelent információk tévessége azon alapul, hogy maga a köles illetve a csak köles felhasználásával készülő cukrászsüteményeket ehetik a lisztérzékenyek is.

Azt azonban nem garantálhatják, hogy a nemzeti ünnep alkalmával nagyüzemben, nem elszeparált helyen készülő tortába nem keveredik liszt. És mivel az eredeti recept alapján készül az ünnepi torta, cukrot is tartalmaz.

Természetesen a kecskeméti barackkal töltött kölestortát – amelynek receptje mindenki számára elérhető az interneten – bárki elkészítheti lisztmentes környezetben illetve cukor helyett nyírfacukor vagy egyéb, diabéteszben szenvedők számára is megengedett hozzávalóval. Ebben az esetben nyugodtan fogyaszthatják mind a lisztérzékenyek, mind a cukorbetegek.

A sütemény receptje eredetileg Karcagról származik. Az augusztus huszadikai ünnepen az érdeklődőket 15-20 ezer szelet várja a fővárosban a budai rakparton.

Az ország számos cukrászdájában azonos recept alapján egyszerre kezdik el készíteni a kölestortát a mesterek és folyamatosan árulják augusztus 20-tól. De mind az ünnep alkalmából kínált sütemény, mind a kereskedelmi forgalomba kerülő tortaszeletek cukor felhasználásával készülnek – hangoztatta Zila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik