Élet-Stílus

Megszépít a Sziget

Egy intenzív este a fesztiválon felér egy mentálhigéniés terápiával. Fiatalokról készítettünk sallangmentes portrékat kiérkezésük után és hajnalban. Erre mondják, hogy az eredmény magáért beszél, de azért ők is elmesélik, hogyan jutottak el A-ból B-be.

Az aktívan internetezők megszokhatták már, hogy a fesztiválszezonban megtelik a net alkoholtól lealjasodott, drogoktól felpörgött, vagy egyszerűen a zenétől extázisba esett arcok fotóival. A Sziget a parti- és koncertfotósok, fotóriporterek, fotóművészek Kánaánja: Nem lehet kétszer végigmenni ugyanazon az utcán úgy, hogy akár hasonló jeleneteket lássunk. A fesztiválozók ráadásul, ha fényképezőt látnak, megőrülnek: a férfiak ölelkezve pózolnak, mutatják a bizarr, koktélvödrökből és szívószálakból szőtt kiegészítőiket, szőrös mellkasra applikált matricáikat és felirataikat, a lányok este csücsörítenek és rejtélyesen néznek, éjfél után pedig úgy ordítanak a lencsébe, mintha az hallaná.

De mit művel a Sziget az emberrel valójában? Elhatároztuk, hogy utánajárunk és dokumentáljunk. Összegyűjtöttünk négy fiatal, aktívan dolgozó (értsd: kinőttek már az intenzív éjszakázásból, egy-két nap szabit kivettek a regenerálódásra) felnőttet. Mindegyiküket lefotóztuk nem sokkal azután, hogy kiértek, majd még egyszer kora hajnalban. Meghagytuk nekik, hogy a kettő között tegyék azt, amit egyébként is tennének: bulizzanak, fogyasszanak, szóval a fotó kedvéért ne kössenek kompromisszumot. Csak annyit kértünk tőlük, hogy ne pózoljanak, egyszerűen nézzenek a fényképezőbe, a második fotó után pedig meséljél el, mit csináltak aznap.

Akula, 31 éves, jogász, ügyvéd (fotó: Neményi Márton / fn.hu)

Akula, 31 éves, jogász, ügyvéd (fotó: Neményi Márton / fn.hu)

„A La Roux-ra csak a feleségem tudott kijönni, hárman jöttünk ki, közülünk neki a legrugalmasabb a munkaideje. Az Irie Maffia alatt fröccsel melegítettünk, így az ugrálós – és egybehangzó véleményünk szerint, eddigi legjobb – Kiscsillag koncerten gond nélkül csináltuk végig Lovasi edzéstervét. A gyilkos finist már a kémikus tesókkal futottuk, az eredmény döntetlen, állítólag amúgy is a részvétel fontos.”

Eszter, 28 éves, divatújságíró (fotó: Neményi Márton / fn.hu)

Eszter, 28 éves, divatújságíró (fotó: Neményi Márton / fn.hu)

„A nap végén józanabb voltam, mint amikor az első kép készült. Minden szuper volt addig, amíg el nem hagytam a fizetőkártyám, amit nem regisztráltam, így egy fél órára eléggé leült a hangulatom. Mondjuk legalább szereztem valakinek egy ingyen kört!”

Peti, 29 éves, informatikus (fotó: Neményi Márton / fn.hu)

Peti, 29 éves, informatikus (fotó: Neményi Márton / fn.hu)

Petit hazafelé menet, a hídnál kaptuk el; az első fotó idején még, a másodiknál már fáradt volt. „Kulturálisan alul-, házmester-fogyasztásilag viszont messze felülteljesítettem a tervezetthez képest. Rohanás a barátok után, túl későn észrevett sms-ek, nem fogadott hívások, süket üvöltözés a telefonba. Azaz egy tökátlagos nap a szigeten.”

Kriszta, 26 éves, újságíró (fotó: Neményi Márton / fn.hu)

Kriszta, 26 éves, újságíró (fotó: Neményi Márton / fn.hu)

Kriszta tökéletesen példázza a kísérlet feltételezett eredményét. Az átváltozás látványos, a napjáról azonban szűkszavúan számolt be. „A Helloween és a Judas Priest után belenéztem a Chemical Brothersbe, végül a Malacka és a Tahón vezettem le az elfogyasztott négy sört és két fényt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik