Élet-Stílus

Szigeten a Guruló Emlékmű

Erőszakos halált szimbolizáló kerékpár gurult a Sziget Fesztiválra. A Guruló Emlékműnek keresztelt bringa a 2008-és 2010 között roma származásuk miatt meggyilkolt honfitársainknak állít emléket.

A fehér bicikli a halált szimbolizálja a piros szín pedig az erőszakos halál jelképe. Az egyedi tervezés ötlete Horváth Ádám Márk egyetemista fejéből pattant ki. A projekt egyik kitalálója a tavalyi ARC plakát kiállítás győztese, Nagy György Zoltán, aki nyereményét, egy Csepel biciklit jótékony célra felajánlotta; ebből álmodták meg és készítették el az emlékművet.

Az installációra helyezett kerékpárt bárki megtekerheti, aki egyetért azzal, hogy származása miatt senkit nem érhet bántalmazás. A sziget EU meeting point sátra előtt kapott helyet a Guruló Emlékmű, amely immáron a negyedik állomására érkezett a Gödör Klub, Kapolcs, és a Bánki tó után.
A Guruló Emlékmű (Fotó: Bakos Gábor)

A Guruló Emlékmű (Fotó: Bakos Gábor)

A Szigeten megtekerte a biciklit többek között Andor László, az Európai Bizottság magyar tagja, Balogh Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviselője.

Az emlékmű mellett a Vörös kereszt adományokat gyűjt a rászoruló roma családok számára. Idén nyáron még a nyíregyházi Vidor fesztiválon, később pedig a Gödörben és a Víg Színházban lehet megtekerni és megnézni a Guruló Emlékművet, és részt venni az adakozásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik