Élet-Stílus

Ötcsillagos WC-t kapnak a Sziget-sztárok

Hétfőn, a mínusz egyedik nappal indul a Sziget. Már nagyjából felépült a fesztiválváros, amelynek van „luxusnegyede” is. A Nagyszínpad nem csak méretében, küllemében újult meg, hanem annak back-stage ötcsillagos szolgáltatásokkal várja a sztárokat.

Hétfőn Geszti Péter korább formációi, a Rapülők, és a Jazz+Az, valamint a jelenlegei együttese, a Gringó Sztár avatja fel az új Nagyszínpadot. Kedden a 7-szeres Grammy-díjas Prince követi őket, majd szerdától vasárnapig napi öt világsztár fordul meg itt.

A nagyszínpados sztárok kifejezetten luxus körülmények között készülhetnek a koncertjeikre, illetve vezethetik le buli után az energiáikat. Hogy mást ne mondjunk, Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a – Sziget-főszervező, Gerendai Károly által indított – Costes szolgálja ki majd őket. De a WC is ötcsillagos lesz, amelyben a ledes padlóvilágítástól, a lámpás make-up tükrön át cd-s rádió, plazma tv és virágok is találhatók. Ezt a típusú árnyékszéket Madonna és a Pápa is megfelelőnek tartotta korábban.

Prince kérései

A nulladik nap sztárja az alapluxuson felül is hercegi kényelmet rendelt meg a szervezőktől. Az öltöző berendezése – a kérése szerint – meg kell hogy feleljen egy ötcsillagos szálloda szobájának, benne fekete bőr fotelekkel, egy fekete bőr dívánnyal, állólámpákkal, asztali lámpákkal, természetesen asztalokkal, lámpás állótükörrel. Lesz természetesen hűtő, de csúcsminőségű LCD TV-t, és DVD-lejátszót, és hangfalakat is telepítenek, hiszen a Prince a teljes koncertjét a – zenekarral együtt – vissza akarja nézi, és kielemzi.

Öltözőjébe egyébként nem kért alkoholos italt, javarészt teát illetve ásványviz áll a listán valamint gyümölcslé, citrom és méz, és némi harapnivaló, apróra felvágott zöldségek humusz mártogatóval. Az öltözőbe virágot is be kell készíteni, liliomot, orhideát és fehér rózsát. A vázát a művész hozza. A külön a hercegnek kialakítandó “fogadó szobába” azonban már be kell készíteni egy üveg Crystal Champagne-t, egy üveg merlot-t és egy fehér bort valamint egy üveg limoncello-t (citromlikőr), amivel megkínálhatja a vendégeit.

A Vodafone-torony (fotó: MTI/Mohai Balázs)

A Vodafone-torony (fotó: MTI/Mohai Balázs)

Három kifutó, dupla kivetítők

A Nagyszínpad e luxusát persze a közönség kevéssé fogja érzékelni, de más újítások nekik is kedveznek majd. A küllemében és méreteiben idén ugyanis teljesen megújult a színpad. Az eredeti tervek szerint két oldalán oldalkifutóval bővült, sőt, Prince külön kérésére a színpad elejére még egy tízméteres kifutót építtettek.

További változás, hogy a színpad két oldalán lévő kivetítő falat méretében megduplázzák a szervezők, így már kétszer 60 négyzetméteres képernyőn lehet látni a koncerteket. A világítástechnika is egyedülálló lesz, ennyi intelligens lámpából álló rendszert sehol máshol nem lehet látni Magyarországon. Sőt, Prince még ezt is megfejeli majd: egy 96 lámpából álló led-rácsot is berendelt a háttérbe.

A megfelelő hangzásra is nagyon ügyelnek a szervezők. A még jobb lefedettség eléréséért idén, a korábbi kettő helyett, már négy úgynevezett delay torony teríti – célzottan – a hangot a nézőtéren. A színpadot egyébként Prince produkciós emberei is már megtekintették, s úgy látták, hogy megfelel a maximalista hírében álló sztár koncertjéhez.

Város a városban

A Hajógyári Sziget 76 hektáros területén 15 nap alatt 6000 ember építette föl a fesztiválvárost. A Sziget főbb útvonalaira 12 kamionnyi műanyag burkolatot fektettek le, míg a sátrakban 25 000 négyzetméter faburkolattal borították a talajt, mindezeken túl nagyobb igénybevételnek kitett utakra fém „szőnyeget” fektettek. 180 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 140 vizes és kazánkonténer, 215 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb.

25 kamionban kerítés és kordon érkezett, 5 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári- szigetre. A folyóvizes konténer-wc-kből 5 centrumot alakítottak ki, ahol minden egyes centrumban 45-50 kivilágított WC lesz, állandó takarító személyzettel, folyamatos takarítással. A mobil WC-vel és a korábban is használt konténer WC-vel valamint az épületekben lévő illemhelyiségekkel együtt idén 1500-1600 ülőke áll a látogatók rendelkezésére.

Továbbfejlesztették a közvilágítást is: a meglévő és a szervezők által korábban kiépített 3 kilométernyi állandó közvilágítás mellett, csak a fesztivál idejére további több kilométernyi díszkivilágítás segíti az éjszakai tájékozódást.

Szupertorony a Szigeten

Egy tíz emelet magas szupertorony-komplexum monumentális látványa tárul idén a Szigetre érkező látogatók elé a fesztivál központjában. A Vodafone-toronyban Dj-programok, mobil játékok, ingyenes internet használat és megannyi más szolgáltatás és látványosság fogadja a „digitális kánaán” vendégeit. A több mint 250 négyzetméteres gigantikus LED-fallal rendelkező Vodafone Torony nem csak a szupergyors 21 Mbit/sec-os mobilinternetet varázsolja a Szigetre, hanem az okostelefonozás szórakoztató lehetőségeit is. Igazi látványosság lesz a minden este megnézhető, több mint 1,5 millió LED diódára komponált „Fénysebességgel a jövőbe” című hang- és fényjáték, amelyet a Kiégő Izzók nemzetközileg elismert vizuális művészcsoport valósít meg.

Söröző az égben

A Sziget fesztivál söreként a Dreher a Nagyszínpaddal szemben elhelyezkedő Dreher Pubban egy innovatív gyorscsapoló berendezést helyezett el, hogy a zenerajongók minél gyorsabban olthassák a szomjukat.

Mindemellett a tavalyi nagy sikerre való tekintettel az idén is megnyit a Sziget legexkluzívabb sörözője, a Dreher in the Sky, ahol a “szigetelőknek” felejthetetlen élményben lehet részük, hiszen 50 méter magasban kortyolgathatják a Drehert, fent pedig eléjük tárul a Sziget, valamint Budapest panorámája.

Egy város egészségügyi ellátása

A Szigeten 400 fős egészségügyi szolgálat látja el feladatát, köztük az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 fős motoros- és 110 fős gyalogos járőr, ápolók és betegkísérők valamint 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 2 mentőkocsi. (Ez egy közepes magyar város egészségügyi intézményi személyzetének, a mentőszolgálat pedig egy nagyobb magyar város mentőközpontjának felel meg).

Az idei Szigeten a rendőrség emberein túl, 1500 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalomirányító segíti a rendfenntartást. Idén is érkeznek angol, francia, német és holland rendőrök. A szigeten rendőrörs működik 24 órás szolgálattal, többnyelvű tolmácsokkal. Az útlevelekkel esetlegesen felmerülő problémákat ugyanitt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalmunkatársai orvosolják. A rendezvény megkezdése előtt megtörtént a teljes körű átvizsgálása a területnek. A beléptetésnél szakszerű csomagátvizsgálás történik, amihez kiegészítésként, gyanú esetén rendelkezésre állnak képzett drog és bombakereső kutyák, csomagátvilágító gép és detektoros beléptető kapuk. Mindezen túl is folyamatos a tűzszerész ügyelet minden beléptetőpontnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik