Élet-Stílus

Aligha lesz negyedik mobilszolgáltatónk

Árverésen kell elnyernie egy reménybeli új mobiltársaságnak a most meghirdetett 900 Mhz-es mobilfrekvencia kiadó tartományait. Kérdés lesz-e jelentkező.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) érkezett péntekre egy megívó, amely arról tájékoztat, hogy a 900 megahertzes frekvenciasávon nyújtható rádiótávközlési szolgáltatásra árverést írnak ki. A Hivatalos Értesítő 43. számában megjelent frekvencia-árverési hirdetményből több is kiderült, például, hogy mennyit kell minimum ajánlani a frekvenciacsomagért. Az összeg az első fordulóban minimum 4 milliárd forint.

Évek óta latolgatja a sajtó, kinek fogja értékesíteni az állam a parlagon heverő 900 megahertzes frekvenciasáv kontingenseit. A hírek és a kormányzati kommunikáció is abba az irányba mutatott, szívesen venne az állam egy új szereplőt. Ennek érdekében már 2008-ban meghirdették a frekvenciákat, azonban a tenderre jelentkező szereplők üzleti tervei nem feleltek meg, így gyorsan lefújta az állam az eljárást.

Nem valószínű egy új játékos

Azóta többen is elemezték mivel járna a legjobban az állam, a szolgáltatók és nem utolsó sorban a fogyasztók. Az egyik ilyen a Capitol Consulting Group Kft. (CCG) tanulmánya volt, amely több alternatívát is felvázolt. A tanulmány alapján látható, hogy egy új szereplő bevonásához nem sok feltétel adott. A három, jelenleg piacon lévő teljes értékű szereplő, gyakorlatilag bebetonozódva változatlan számokkal, jelentős különbségek nélkül szolgáltatat. A tanulmány azt is igazolta, hogy több szereplő sem viszi le feltétlenül az árakat.

Egy új szereplő ugyanakkor csak nagyon magas beruházási költségek árán tudna szerephez jutni. A frekvencia elnyerése csak a jéghegy csúcsa, a teljes beruházáshoz nagyjából 160 milliárdot kellene költenie és 2 millió előfizetőt szereznie, hogy megtérüljön a befektetése – mondta el az fn.hu-nak Túri Ferenc a CCG ügyvezetője. Erre vállalkozni egy különadóval sújtott szektorban különösen most nem tűnik életképes ötletnek.

A kormányzat részéről is érthető az árveréses megoldás. Egy pályáztatási eljárssal szemben gyorsan rendezi a frekvenciakérdést, bevételhez jut. A nyertesnek ugyan megteremti a lehetőséget a hálózatfejlesztésre, másfelől viszont komoly költségvonzatot ró rájuk.
Éppen emiatt a CCG azt javasolta korábban, hogy a meglévő infrastruktúrát kihasználva kellene helyzetbe hozni egy úgynevezett virtuális mobilszolgáltatót. Az állami gerinchálózatot bérbeadnák a piaci szereplőknek, akik így 10-20 milliárdért léphettek volna piacra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik