Élet-Stílus

A mosolyból kiderül meddig élsz

Létezik, hogy az élettartamon túl, még a házasság sikere is meg van írva a mosolyban?

A válasz igen. Legalábbis erre utalnak annak a 30 éven keresztül tartó vizsgálatnak az eredményei, amit a kaliforniai Berkley Egyetemen végeztek. A kutatók ráadásul nemcsak egy még meg se kötött házasság jövőjét, hanem egy képen szereplő ember várható élettartamát is meg tudták mondani: csakis a mosolyának szélességét vizsgálva.

Erre és a mosoly számtalan, érdekes tulajdonságára Ron Gutman világított rá a TED-nek – a The Sapling Alapítvány által támogatott konferenciasorozatnak – készített előadásában. A szakember elmondta, hogy a mosolyt az egész világon mindenhol – még a nyugati kultúrától teljesen elzárt területeken is – ismerik, mint az öröm és az elégedettség kifejezőjét. A 3D-s ultrahangoknak hála ráadásul azt is tudjuk, hogy a mosolygást már egész korán, az anyaméhben elsajátítjuk és onnantól kezdve folyamatosan használjuk. A gyerekek akár naponta 400-szor is.

A mosoly ráadásul nemcsak hangulatjelző, de az egészségnek is hasznos: bizonyítottan csökkenti a stresszhormonok, az adrenalin, a dopamin és a kortizol szintjét, valamint a vérnyomást is.

Tudjon meg még többet a mosolyról Ron Gutman TED-es előadásából:


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik