Élet-Stílus

Hamarosan rajtolnak az újtípusú BKV-buszok

Megérkezett Budapestre a tizenhárom használt autóbusz Hollandiából, amelyeket gyorsan „magyarosítottak”. A már forgalomban lévő csuklós Van Hoolok „kistestvérei” hamarosan forgalomba állhatnak a fővárosi utakon.

Alacsonypadlós buszok érkeznek Budapestre. A BKV még 2009-ben állította forgalomba a Brüsszelben használt, majd ott forgalomból kivont alacsonypadlós Van Hool buszait. A csuklós kocsikkal szerzett jó tapasztalatok és az öreg budapesti autóbuszpark frissítése okán döntött a főváros a szóló autóbuszok beszerzéséről – írja Facebook oldalán a Budapesti Közlekedési Központ.
A 13 jármű nemrégiben érkezett a fővárosba, ahol „magyarosításon” esnek át. A kocsik részben új ablakokat, zárt vezetőfülkét és klímaberendezést kapnak. A kocsikat – ellentétben a csuklós változatokkal – a budapesti flottaszínre is átfényezik a BKV VJSZ Kft. műhelyében.

Nézze meg mivel utazik novembertől a képre kattintva! Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Nézze meg mivel utazik novembertől a képre kattintva! Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A tizenhárom autóbusz várhatóan novemberben állhat forgalomba és a csuklósokhoz hasonlóan a Dél-Pesti Garázs üzemelteti majd őket. Várhatóan olyan vonalakon állhatnak az utazók rendelkezésére, ahol eddig nem volt alacsonypadlós szolgáltatás. Ilyen többek között a 93-as, a 99-es, a 119-es busz vonala vagy éppen a 166, 166A és 266-os autóbuszcsalád útvonala.

A budapesti közösségi közlekedésben szolgálatot teljesítő autóbuszok többsége már elérte, vagy meg is haladta a gyártáskor tervezett élettartamát. Az 1365 darabos autóbusz-állomány közel felét még a 30 évvel ezelőtti műszaki színvonalat képviselő Ikarus 200-as járműcsalád adja, amely az akadálymentesség követelményét sem teljesíti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik