Élet-Stílus

Lassú felmelegedés várható

Még szerdán is a maihoz hasonló idő lesz. A hét második felében lassú felmelegedés kezdődik, de az északi országrészben továbbra is csapadékos idő várható.

Kontinensünk legnagyobb részének időjárását sekély ciklonok határozzák meg. Ezek miatt Közép- és Nyugat-Európában többnyire erősen felhős az ég, többfelé tartósan esik az eső, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is lehullik. Csak rövid időszakokra szakadozik fel a felhőzet, amikor a nap is kisüt ugyan, azonban a nedves környezet és a labilis légállapot miatt ilyenkor könnyen alakulnak ki záporok, zivatarok.

A csúcshőmérséklet 5, 6 fokkal elmarad az ilyenkor megszokottól, alig éri el a 20 fokot. Eseménytelen, száraz, meleg, nyári idő a Kelet-európai-síkságon, illetve a mediterrán térségben van. Ezeken a tájakon a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 33 fok között változik, de Oroszországban és az Ibériai-félsziget belső területein 35 foknál is melegebb van.
Szerda estig a Kárpát-medence fölé kissé szárazabb légtömegek érkeznek, kevesebb helyen lesz csapadék, és pár fokkal erősödik a nappali felmelegedés.

Reggelig többnyire erősen felhős lesz az ég, csak átmenetileg vékonyodik el, szakadozik fel a felhőzet. Szerdán eleinte még sok lesz a felhő, majd dél felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Északon, északkeleten több helyen, másutt elszórtan várható eső, zápor, északkeleten, északon helyenként zivatar is lehet. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környékén erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 21, 26 fok között alakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik