Élet-Stílus

A kultúra mindenképpen a hitből merít ihletet

Templomépítés a divat Rómában

Újabb kortárs építész tervezett templomot Rómában. Paolo Portoghesi ez alkalommal fából képzelte el a templomot és Szent Benedeknek szenteli. A laikus építész szerint a kultúra mindenképpen a hitből merít ihletet.

A korai keresztény, reneszánsz és barokk templomok rengetegében egyre több a mai építészek alkotta római templom, és mivel a történelmi városközpontban már nincsen hely, a modern templomok a külvárosban szaporodnak.

Az új római templom helye még nem került kiválasztásra, Portoghesi azonban a Róma körüli mezőkön tudná leginkább elképzelni – mondta el a Corriere della Sera napilap római kiadásának. A nyugati szerzetesrendek atyjának tartott norciai Szent Benedeknek szentelt templomot az alkotója teljes egészében fából képzelte el. Az ácsmester neve is ismert: Portoghesi a szicíliai Acirealéban dolgozó Orazio Grecót kérte fel. Fából készítik a templom kapuját és az épületet díszítő szobrokat is.

Portoghesivel a modern egyházi építészet hagyománya folytatódik Rómában: Pietro Sartogo és Pino Pasquali 2006-ban, Sandro Anselmi, Marco Petreschi 2010-ben épített templomot, kivétel nélkül az olasz főváros peremkerületeiben. A legismertebbek között szerepel az amerikai építész, Richard Meier tervezte és kibontott vásznú vitorlásra emlékeztető templom, melyet 2000-ben a római Tor Tre Teste negyedben emeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik