Élet-Stílus

Felfedezték a Pluto negyedik holdját

A Pluto negyedik holdját fedezte fel a Hubble űrteleszkóp - jelentette be a NASA.

A Földtől 4,8 milliárd kilométerre, a Naprendszer peremén keringő Pluto jeges törpebolygó: felszínét fagyott nitrogén borítja, amely napközelben felenged és vékony légkört alkot. 2006. augusztus 24-éig a Naprendszer kilencedik, legkisebb bolygójaként tartották számon. Bolygóbesorolását a Plutónál nagyobb Eris törpebolygó felfedezése után veszítette el, amikor a Nemzetközi Csillagászati Unió új kritériumrendszert dolgozott ki a planéták meghatározására: ennek megfelelően az Eris és a Plutót a bolygóktól külön kategóriába helyezték.

A Hubble a törpebolygó esetleges gyűrűit kereste, helyette egy parányi, mindössze 13-34 kilométer átmérőjű holdra bukkant, amelyet ideiglenesen P4-es katalógusjellel láttak el el.

A P4 80-szor kisebb, mint a Pluto legnagyobb Holdja, a Charon, amelynek átmérője 1043 kilométer. A két további hold, a Nyx és a Hydra átmérője 32-113 kilométer között van.

“Fantasztikus, hogy a Hubble kamerái egy ilyen parányi objektumot képesek voltak meglesni ötmilliárd kilométer távolságból” – fogalmazott Mark Showalter, a NASA New Horizons (Új horizontok) elnevezésű projektjének a vezetője, amely 2015-ig veszi “górcső alá” a Plutót és holdjait.
A P4 a Nyx és a Hydra között helyezkedik el. A négy hold a feltételezések szerint akkor képződhetett, amikor a Naprendszer “hajnalán” a Pluto valamilyen más égitesttel ütközhetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik