Élet-Stílus

Tengerpart lett Párizs belvárosában

A homokos pihenőhelyet, a párizsi Plázst immár tizedik alkalommal nyitják meg a francia fővárosban.

Párizs központjában, a Szajna északi oldalát, azaz a jobb part 4 kilométer hosszú alsó rakpartját az ünnepi alkalomra a szokásos kétezer tonna helyett háromszor annyi tengerparti homokkal borították be, és hatalmas ládákba ültetett, Dél-Amerikában nevelt óriáspálmákkal díszítették fel. A homokos szakaszt kiszélesítették: idén a Louvre múzeumától az Arcole-hídig tart.

A Szajna-partra egyébként már a napernyők is megérkeztek, de egyelőre valószínűleg csak esernyőként szolgálnak, miután Párizsban az elkövetkező egy hétben heves záporokat jeleznek előre a meteorológusok, a napi maximális hőmérséklet pedig jelenleg nem haladja meg a 15 fokot.

A szokásoknak megfelelően a Paris Plage számos ingyenes kulturális programot kínál a helyieknek és a turistáknak egyaránt: az esti koncertek és meseestek mellett a 250 nyugággyal ellátott rakparton könyvkölcsönző is működik, ingyen lehet újságot olvasni és wifikávézóban internetezni.

Az augusztus 21-ig látogatható szabadtéri szórakoztatóközpontban idén 13 étterem, fagylaltozó és büfé várja a nyaralókat, de a párizsi önkormányzat a mozgóárusítást és a reklámszórólapok osztogatását nem engedélyezte. A plázs reggel 8 órától éjfélig tart nyitva. Az egy hónap alatt megforduló mintegy 5 millió vendéget hatvan fürdőmester várja. A rendezvény költségvetése 2,2 millió euró, amelyből egymillió eurót a támogató partnerek fedeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik