Élet-Stílus

Elbuktuk a Bánk bánt Los Angelesben

Törölték a Bánk bán Los Angeles-i előadásait arra hivatkozva, hogy nem volt elegendő idő a bemutató részleteinek tisztázásához. Az Opera vezérigazgatója szerint az előadást elsősorban a magyar produkciós cégnek kellett volna finanszíroznia, erre azonban nem került sor.

A Los Angeles-i Opera törölte a négy novemberi Bánk bán-előadást, mivel a magyar partnerekkel nem tudtak időben megállapodást kötni. Plácido Domingo, az Operaház főigazgatója a Los Angeles Times-ban megjelent közleményében azt írta: hónapokon keresztül dolgoztak együtt a magyar partnerekkel a produkció megvalósítása érdekében, ám “képtelenek voltunk időben olyan megállapodást elérni a Bánk bán-előadására, amely találkozott volna valamennyi művészeti elvárásunkkal és megfelelt volna az opera jelentőségének”.

A lapban megszólalt Stephen Rountree, az intézmény vezérigazgatója is, aki a magyar fél hiányosságaira hívta fel a figyelmet. Szerinte a Bánk bánt elsősorban a magyar produkciós cégnek kellett volna finanszíroznia, beleértve a jelmezek magyarországi elkészítését is: “A producerek nem tudták időben összeszedni a szükséges pénzt, valamint a többi produkciós elemet a tervezett bemutatóhoz.”

A magyar állam februárban szerződésben garantálta támogatását a premierhez, június végén nyilvánosságra került információk szerint ez az összeg 200 millió forintot tesz ki. A teljes költséget Magony Zsolt, a Los Angeles-i Bánk bán-előadások társproducere korábban 350-380 millió forintra becsülte, hozzátéve, hogy az amerikai támogatók 150-180 milliót állnak.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) közleménye szerint egyetértenek a Los Angeles-i opera vezetőségének véleményével, miszerint a bemutatóról szóló elképzelés bejelentése óta eltelt idő nem volt elegendő a részletek tisztázásához. Ennyi idő alatt ugyanis nem születhetett meg az a keret, amelyben művészileg és pénzügyileg is biztosított lenne az erre szánt közpénzek rendeltetésszerű felhasználása. A NEFMI kultúráért felelős államtitkársága közölte: A magyar kormány elkötelezett a Bánk bán amerikai előadása mellett, és a szaktárca azon dolgozik, hogy Erkel Ferenc művét jelentőségéhez méltó körülmények között lehessen bemutatni az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik