Élet-Stílus

Kánikula végén támad a kullancs

Ahogy elül a kánikula, jön a kullancsinvázió. Irtás már nincs, általában viszont megelőzhető a baj. Nyugat-Magyarországon tobzódnak a vérszívók. Oltás, golyós stift és kutyakullancs: parazitavizit.

A kullancsok irtását tiltja az Európai Unió, mivel csak olyan veszélyes vegyszerekkel lehet küzdeni ellenük, ami az élővilág más fajaira is káros. Szakemberek szerint az egyéni védekezést kell ösztönözni, a gyógyszertárakban vény nélkül kapható kullancsriasztó szerek ugyanis valóban hatásosak. A – kullancs okozta – agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen védőoltással, a Lyme-kór ellen pedig antibiotikum-kúrával vehetjük fel a harcot.

Jövő héten már előbújnak

A Magyar Kullancsszövetség elnöke, Kapiller Zoltán arra figyelmeztetett, hogy a kullancsok a kánikula néhány hetére elvonulnak, ilyenkor nem lehet tömegesen velük találkozni, de azért árnyékosabb helyeken megbújik néhány.” Kapiller Zoltán hozzátette: „Jövő héten azonban vége a kánikulának, így hamarosan ismét előjönnek és egyből szaporodásnak is indulnak, akkortól számíthatunk tehát invázióra.”

Az elnök hangsúlyozta, hogy nem csak a kirándulók vannak veszélyben: „A nagyobb városokban, sőt a fővárosban is számos helyen előfordulhatnak. A Városligetben, a Margitszigeten, a Szent István parkban, vagy Zugló bármely kertjében ugyanúgy megtalálhatók, mint az erdők mélyén.” Magyarországon 17 kullancsfaj honos, a leggyakoribb a közönséges kullancs, ami a levelekről pottyan ránk és a kutyakullancs, ami pedig a fűszálak végéről, alulról támad.

Hogyan védekezzünk?

A szakember a golyós stiftet javasolja a védekezésre, mivel a – szintén hatékony – spray irritálhat, ha szembe kerül, a krémet pedig le kell mosni a kézről, ez pedig egy kirándulás alkalmával nem egyszerű feladat. Ha azonban – minden igyekezünk ellenére – megtalál egy kullancs, az akár fertőzött is lehet.

A Lyme-kór tekintetében jelenleg nem áll rendelkezésre megelőzési lehetőség, azonban a – szintén kullancs terjesztette – agyvelő- és agyhártyagyulladás védőoltással elkerülhető. Kapiller Zoltán szerint nincs kivétel: „Mindenkinek érdemes beoltatnia magát, az alap- és az emlékeztető védőoltást pedig a téli hónapokra kell időzíteni, amikor ritkábban megyünk a szabadba. Mivel a kullancsok legfőképpen február végén, március elején jelennek meg, így a téli időszak egyébként is a legvédettebb.”

A Kullancsszövetség „Kirándulók tízparancsolata” is azt javasolja, hogy még a kiránduló szezon előtt adassa be magának mindenki a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást. Ugyanitt felhívja a figyelmet arra is, hogy érdemes hat-nyolc óránként kullancsriasztót használni, valamint kullancs vizitet tartani.

Ha mégis megtalál

Ha mégis minket választ a parazita, nem mindegy, hogyan távolítjuk el. Lakos András, a Kullancsbetegségek ambulanciájának infektológusa azt tanácsolja: „Ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit és ne tekergessük a kullancsot. Hagyjunk viszont fél percet, miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve.”

Kapiller Zoltán szerint olyan eszközt kell használni, amely nem szorítja össze a kullancs testét: „Sokféle eszköz van az eltávolítására, de ami megragadja a testét, vagy megöli az állatot, az semmiképp sem hatékony. Mivel a kullancs is egy érző lény, így kínlódásában bacilus tartalmú nyálat köp az áldozatába, és ezzel meg is történik a fertőzés. A leghatékonyabb eszköz a gyógyszertárakban is kapható kullancseltávolító kanál, mert az úgy emeli ki a bőrből, akár fogó a rajzszeget.”

Védőoltás nincs, de gyógyítható

Évről évre nő a fertőzött kullancsok és a fertőzött területek száma, így a Lyme-kóros megbetegedések is egyre gyakoribbak, viszont már egy gyors kullancsteszttel kimutatható, hogy a bőrből eltávolított parazitában volt-e lyme bacilus. Ráadásul nagy dózisú antibiotikum-kúrával a Lyme-kór gyógyítható, még az idült, több éve vagy évtizede fertőződött betegeknél is jelentős javulás, rendszerint gyógyulás érhető el.

„Ha a kirándulás (kullancscsípés után) úgynevezett „nyári influenza” (mérsékelt láz, izomfájdalom, nyirokcsomó duzzanat, enyhe fejfájás), valamint a későbbiekben indokolatlan fáradékonyság, izületi gyulladás, izom- és ínygyulladás, szívritmuszavar, látás-, hallás- és egyensúlyzavar, esetleg arcidegbénulás jelentkezik, Lyme-kórra kell gyanakodunk.” – olvasható a Kullancsszövetség honlapján. A szövetség felhívja a figyelmet arra is, hogy a betegség lappangási ideje akár több év is lehet.

A kiemelten fertőzésveszélyes területek idén is – az elmúlt évekhez hasonlóan – Heves, Nógrád, Vas, Zala és Somogy megye, a Balaton-felvidék, valamint Budapest agglomerációja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik