Élet-Stílus

Mennyibe kerül egy gyerek?

A GfK Piackutató Intézet azt derítette ki, mennyit költenek a szülők gyermekükre, amíg meg nem szerzi első diplomáját.

A kutatás eredménye szerint a szülők átlagosan 30 millió forintot költenek gyermekükre, amíg az kézbe nem veszi első diplomáját. Ezt persze tudatosan senki sem számolgatja: a család állja a különórákat, a hobbikat, fizetik a kirándulásokat, hiszen – ahogy a válaszokból is kiderült – a gyerek a legfontosabb, a szülők minden egyes költségben a gyerek jövőjének egy lehetséges kockáját látják.

Az összesen 30 millió forintnyi összeg éves szinten 1,26 millió forintot jelent. A kutatók egyébként nemcsak a pénzkiadást vették számításba, felszorozták a házimunka értékét is. A felmérés tanúsága szerint a szülők a legtöbb pénzt az egykékre költik, hiszen ott ahol több testvér is van, a világítás, fűtés, sőt néhány esetben még a ruházkodás költsége is megoszlik.

A különböző életszakaszokat vizsgálva – a sokat megélt szülők tapasztalatai szerint – a legtöbbe a főiskolai, egyetemi évek alatt kerül a gyerek. Ilyenkor nemcsak a jegyzetek és az albérlet jelent extra költséget, hanem a különféle bulik is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik