Élet-Stílus

Nem szoktak vihar miatt lefújni vitorlásversenyt

Mintegy 350 embert kellett kimenteni a Balaton vizén zajló Kékszalag tókerülő vitorlásversenyre lecsapó vihar nyomán. Senki nem sérült meg, a vitorlásversenyeknek pedig része lehet a vihar.

Csütörtök este a Szigligeti-öblöt, majd éjszaka a Balaton teljes területét érte el a viharos szél, amelynek következtében több vitorlás elsüllyedt, némelyik még a reggeli órákban is horgonyon vesztegelt. Az éjszaka során a helyzetet nehezítette, hogy több mentést kérő versenyző nem volt képes megmondani sem a hajója GPS-koorrdinátáit, sem azt, hogy merre jár, így nagyon nehéz volt megtalálni őket a sötétben, ahol a hajók fénye keveredett a parti fényekkel.

Az ilyen típusú versenyeket, amelyek nagy hírűek és nagy távolságon zajlanak, nem szoktak vihar miatt lefújni menet közben – mondta el az fn.hu-nak Náray Vilmos, a rendezvény kommunikációs vezetője. Természetesen folyamatosan tájékoztatják a versenyzőket, akik saját felelősségükre cselekszenek. Több módon, rádión, sms-üzenetek formájában és a kísérők is folyamatos tájékoztatást adnak a várható időjárásról a versenyen részt vevőknek – mondta el Náray Vilmos.

További képek a galériában! Fotó: Szántó Áron / MTI

További képek a galériában! Fotó: Szántó Áron / MTI

Ez egy olyan verseny, amelyen nincsenek etapok, amelyek végén dönteni lehetne, legyen-e folytatás, a csapatok a versenyre való jelentkezéssel vállalják a feltételeket. Ugyanakkor nem indulhat bárki a versenyen – bár szép számmal vannak kevéssé gyakorlott legénységek is – minden hajón kell lennie legalább egy regisztrált hajózónak. Nyilván a kormányosnak – mondta Náray Vilmos.

A 43. Kékszalag során egyébként 150 esetben kellett a hajósoknak szembenézniük olyan nehézséggel, amely külső segítséget igényelt. Ebből kiemelkedik a rendkívül rossz, éjszakai időjárás miatti mentések száma, amelyben a Magyar Vitorlás Szövetség, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és a verseny rendezősége is részt vettek – közölte a kommunikációs vezető.
Az előzetes adatok szerint 350 főt mentettek ki a sérült hajókról. Ezek részben horgonyon állva vagy elsüllyedve, sok törött árboccal jelenleg is a Balatonban vannak, részben a legközelebbi kikötőbe vontatták őket. A többi hajó még részben a balatonfüredi cél felé vitorlázik, részben pedig egy kikötőben vár az időjárási körülmények javulására. Péntek reggel nyolc óra körül, azaz 23 órával a rajt után az 589 nevezett hajó közül több mint 200 már célba ért.

A versenyt egyébként Litkey Farkas – aki kilencedszer tudott diadalmaskodni – kormányzásával a Budapest Bank (Lisa) nevű hajó nyerte meg. A légvonalban 145 kilométeres távot 12 óra 23 perc alatt tette meg. Ezzel idén sem dőlt meg a Nemere II. cirkáló 1955-ben felállított 10 óra 40 perces rekordja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik