Élet-Stílus

Elrajtolt a Kékszalag mezőnye

Csütörtök reggel 9 órakor elrajtolt Balatonfüredről a 43. Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásverseny mezőnye. Az egyik legnagyobb esélyes, a kilencszeres győztes, tavaly negyedik Litkey Farkas hajójával, Lisával beragadt a startnál.

Schmitt Pál köztársasági elnök is jelen volt a hagyományos tókerülő regatta rajtjánál – mondta el Náray Vilmos, a viadal kommunikációs vezetője.

A szervezők tájékoztatása szerint 588 hajó vágott neki a légvonalban 145 km-es távnak. A versenyzők Balatonfüredről először Balatonkenesére, onnan Siófokra, majd a tihanyi szoroson át Keszthelyre vitorláznak, a befutó pedig ismét Balatonfüred előtt lesz. A meteorológiai előrejelzések nagy hőséget és gyenge szelet jósolnak, ám délutánra egy hidegfront betörését várják, ami akár 70-80 kilométer/órás erejű széllel is járhat.

A 43. Kékszalag szombat reggel 9 óráig tart, a vitorlásoknak így 48 óra alatt kell teljesíteniük a távot.

A leggyorsabbak a csütörtök esti-éjszakai órákban érhetnek célba. Litkey legnagyobb ellenfele a nagy újító Soponyai Géza vezette Infiniti – egyelőre a magyar világújdonság, a repülőszárnyra hasonlító Infiniti-szárny nélkül -, Király Zsolt Szponzija (volt Sponsor Wanted), valamint Rauschenberger Miklóssal a Principessa lehet. Utóbbi, tavaly hatodikként, 2008-ban negyedikként befutott Liberáját alaposan átalakították, mivel a szabályok szerint páratlan évben nem lehet trapézos (kiülőkeretes) hajót használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik