Élet-Stílus

Óriás show-kkal indul a Sound

Tömött vonatok robognak a 35 fokos hőségben 20 perces késésekkel, pluszban hozzácsatolt vagonokkal, Balaton Sound felirattal Zamárdi felé. Mi ez, ha nem az igazi fesztivál hangulat kezdete? Megnyitotta kapuit a Balaton Sound, ami előtt tömött sorokban állnak, akik hallani és látni akarják ma Snoop Doggot, David Guettát vagy Tiestot.

De lesz Color Star, Carbon Fools, Irie Maffia és Zagar koncert is. Snoop Dogg – akit biográfiájában úgy definiálnak, mint botrányhős, nőcsábász, életművész és filmsztár, emellett pedig a gangsta rap legnagyobb királya – harmincharmad magával érkezik a Balatonra, hogy itt is bemutassa vadonatúj albumát, a Doggumentary-t. De az első hallásra bizarrnak tűnő ska zenét játszó japán csapat, a Tokyo Ska Paradise Orchestra sem sokkal marad el mögöttük tizenhét fős létszámával. A szervezők óriási show-kat ígérnek mára.

Dj Krush, akire az absztrakt hip-hop és a formabontó elektronika nagy japán zen-mestereként szokás hivatkozni, szintén a mai felhozatalban szerepel, ő több napra látogat a Soundra. Krush Amon Tobinnal és Matthew Herberttel együtt ahhoz az underground elektronikus zenei elithez tartozik, amelynek tagjai a rétegzenei szubkultúrából indultak és sikerült meghódítaniuk a mainstream világát is.

Az idei fellépők – hogy mennyire önszántukból, talán nem is fontos – roppant mód környezettudatosak – derül ki a Sziget Kulturális Szervezőiroda közleményéből. Szinte mindannyian kijelentették, hogy nem hajlandóak műanyag étkészletből enni és eldobható pohárból inni. De nem csak ez az egyetlen tudatos újítás a fesztiválon. Az idén már nem kell, és nem is lehet készpénzzel bajlódni, ugyanis a Sziget Szervezőiroda más rendezvényeihez hasonlóan – már csak fesztiválkártyával (vagy annak karórába épített változatával, a fesztiválórával) lehet fizetni.

A biztonsági elvárások is szigorodtak, ahogy azt a West Balkán tragédia óta már lassan megszokjuk. Beléptető rendszerek nemcsak a főbejáratnál vannak, de a különböző rendezvényekre is csak azokon keresztül lehet bejutni a létszámkorlát miatt. Ezért úgy tűnik, érdemes az idén idejében érkezni a koncertekre, programokra, mint ahogy a sátorhelyekért is megérte időben elindulni. Aki még most áll sorba, jó helyre már ne számítson – mondta helyszínen lévő kollégánk. Alig van már szabad sátorhely. A rendezvény befogadóképessége idén is napi 25 ezer fő – mondta Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere, aki arról is beszámolt, hogy a szálláshelyek nemcsak Zamárdiban, hanem a vonzáskörzetében is jó ideje megteltek. Aki viszont autóval megy, egy közeli ingyenes, őrzött parkolóban hagyhatja a kocsiját.

Tavaly a fesztivál négy napján 90 ezer vendég érkezett a Balaton Soundra, ez 40 millió forint közvetlen bevételt hozott Zamárdinak. A polgármester szerint közvetve ennél is többet profitáltak a helyiek, hiszen a vendégek egy része külföldi, akik nyáron még visszatérhetnek családjukkal vagy barátaikkal Zamárdiba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik