Élet-Stílus

Mikor cseréljük le a mosógépet?

A mosógép egy átlagos magyar háztartásban nagyjából minden másnap dolgozik, forgat, szivattyúz, öblít és facsar a mosógép - kortól és típustól függően eltérő hatékonysággal. A 15 évnél öregebb gépeket érdemes lecserélni.

Bár a hűtőgépeket nem tudják megelőzni, a mosógépek jó eséllyel pályáznak a második helyezésre a legnagyobb háztartási áramfogyasztók közti versenyben.

Az Energiaklub országos adatfelvétele szerint a magyar háztartásokban a nagy méretű, 5-6 kilogramm ruha mosására alkalmas mosógépek a legelterjedtebbek. Ezeket átlagosan hat évvel ezelőtt vásárolták, míg a legrégebbi típusú keverőtárcsás mosógépek átlagos életkora meghaladja a 13 évet is. Ez utóbbiak elsősorban a községek lakóinak ruháit mossák, akik többnyire külön centrifugát használnak a felesleges víz kifacsarásához.

A felmérés szerint a háztartások mindössze 2-3 százaléka tervezi új mosógép vásárlását. De vajon igazuk van-e?
Ennek eldöntéséhez érdemes azt is végiggondolnunk, hogy teljes életciklusuk során, vagyis a gyártástól a kiselejtezésig átlagosan mekkora környezetterhelést okoznak a mosógépek. A kutatások szerint a mosógépek a működésük során igénylik a legtöbb energiát, a gyártás és a hulladékkezelés fázisához – természetesen megfelelő visszagyűjtés és újrahasznosítás esetén – az összes elfogyasztott energia körülbelül 20 százaléka köthető. Döntő súllyal esik tehát latba a működés során elfogyasztott áram, vagyis környezeti szempontból érdemes hatékonyabbra cserélni a leginkább áramfaló készülékeket.

Mikor cseréljük le a mosógépet? 1De mit tekintünk áramfalónak ez esetben? A kutatások azt mutatják, hogy csak a valóban régi, 15 évnél öregebb mosógépeket érdemes újra cserélni, mert ekkor van valódi környezeti haszna a gépcserének. Ez azt jelenti, hogy a magyar mosógépek kb. 15 százalékát feltétlenül érdemes lenne hatékonyra, azaz új, A+ vagy A++ energiaosztályúra cserélni!

Eddig csak a környezetvédelmi szempontokról ejtettünk szót, de mi a helyzet az anyagiakkal? Átlagos fogyasztási adatokkal, és heti három használattal számolva azt mondhatjuk, hogy évente kb. 10 ezer forintot spórolhatunk meg az új, hatékony mosógéppel.

Persze a megtakarítás jócskán függ a használattól is: a mosáshoz szükséges energia 80-90%-át a víz felmelegítéséhez használja el a gép, tehát sokat takaríthatunk meg, ha alacsonyabb vízhőmérsékletű programot használunk. Az átlagos szennyezettségű ruhákat elegendő 40 °C-on mosni, a szennyezettebb ruhákat pedig célszerű mosás előtt beáztatni, így nem lesz szükségünk az energiaigényes előmosásra és a főzőprogramra.

Az adatok szerint Magyarországon egyelőre kevés háztartásban vásároltak szárítógépet, vagy mosógéppel egybeépített szárítógépet (2-2 százalék). Mielőtt azonban megvásárolnánk ezeket a gépeket, gondolkodjunk el azon, hogy valóban elengedhetetlenül szükségünk van-e rá. Egy szárítógép két-háromszor annyi áramot fogyaszt, mint egy mosógép, a gépi szárítás tehát még a leghatékonyabb berendezéssel is jelentős többletkiadással jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik