Élet-Stílus

A közösségi média legnagyobb buktája?

Hathónapnyi küzdelem és tetemes veszteség árán eladták a MySpace közösségi oldalt. Rupert Murdoch megszabadult Titanicjától.

A vevő a kevéssé ismert Specific Media cég, amely 35 milliót fizetett dollárban a korábbi évek N1 közösségi szájtjáért.

Alig hat éve, amikor az oldalt megvásárolták egész más világ uralkodott. Ruppert Murdoch cége a News Corp. 2005-ben 580 millió dollárért vette a MySpace-t, ami akkor felettébb jó üzletnek tűnt. A MySpace volt a top közösségi oldal, hatalmas növekedéssel 90 millió felhasználóval. Mennyire nagy üzletnek ígérkezett jelzi, hogy a Google egy 900 milliós szerződést írt alá, reklámértékesítésre.

Szépen is indult a történet, mert 2007-re 300 millió felhasználója lett az oldalnak és 12 milliárdra becsülték piaci értékét. Csakhogy megjelent a Facebook, amely mára 700 milliós tábort tudhat magáénak. És, ahogyan a látogatói, úgy a hirdetők is pillanatok alatt elhagyták a süllyedő hajót. Az eMarketer szerint idén az oldal már csak 183 milliós bevételt tud majd felmutatni, szemben a csúcs éve 605 milliójával.
Nehéz lenne szépíteni, hogy a News Corp. mennyire befürdött a MySpace-szel. Az operatív költségek figyelembevételével – elemzők szerint – teljes összeg bizony elérheti a címben jelzett 1 milliárd dollárt.

Murdoch szerencséjére azonban még egy ilyen veszteség sem küldi a padlóra. A News Copr. ugyanis égészében véve elképesztő 2,9 milliárd dolláros profitot termelt az elmúlt évben is.

Az új vevő szándékai nem ismertek teljes egészében, de figyelemre méltó, hogy a vevő cégnek olyan tulajdonosai vannak, mint Justin Timberlake zenész-énekes, aki úgylátszik még nem felejtette el, hogy a MySpace volt a hozzá hasonló zenészek, zenekarok elsődleges kapcsolata rajongóival.

Hogy hol rontotta el a MySpace sokféleképpen magyarázzák. Egyesek szerint nem kellett volna facebook-szerűsödnie, hanem a kaptafánál, a zenei közösségnél kellett volna maradnia. Úgy, ahogy a Twitter és LinkedIn is kisebb csoportokra, témákra összpontosít. Ha visszatalál erre az útra, lehet esélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik