Élet-Stílus

Így betegít a klíma

Reumát, gombás fertőzést és megfázást is okozhat, a hőség mégis elképzelhetetlen légkondicionáló nélkül.

A nyári hőség elviselésének még mindig a klíma a legnépszerűbb módja, annak ellenére is, hogy mára gyakorlatilag csak a veszélyeiről hallani. A többség (63%) a villámfelmérések szerint az autóban használja, de folyamatosan nő azok száma, akik otthon vagy az irodában kapcsolják be. A nem kívánt hatásairól mindkét nem egyformán jól értesült, ám míg a nők inkább aggodalmaskodnak, addig a férfiak úgy vélik, a légkondicionálók – a mellékhatásaikkal együtt is – megérik az árukat.

Pedig a klímaberendezések okozta panaszokat nagyon is érdemes komolyan venni: egy ideje már a szakorvosok is külön foglalkoznak velük. Ilyenek például a nyakat és a vállat érintő izomfájdalmak, az izomkötöttség (az úgynevezett klímareuma), a száraz levegő miatti légúti panaszok, a megfázásos, allergiás tünetek, a fülzúgás, a kimerültség, súlyos esetben pedig – a nem megfelelően tisztított klíma miatti – legionárius betegség.

Ám még ezek miatt sem kell teljesen lemondani a klímáról, elég a készüléket megfelelően használni, tisztítani és karbantartani, és a tünetek jó része megelőzhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik