Élet-Stílus

Még több világörökség

Újabb világörökségi helyszínekkel bővült az UNESCO listája. Többek között a jordániai Hold völgye, a szudáni Meroé régészeti területei, az iráni Perzsa Kert, valamint a kenyai Jézus-erőd is világörökségi rangra emelkedett, Le Corbusier munkássága viszont ezúttal sem került fel a listára.

Az UNESCO világörökség bizottsága június 29-ig tartja Párizsban 35. közgyűlését, amelyen több tucatnyi új természeti és kulturális helyszín felvételéről döntenek. Immár a németországi Alfeldben lévő Fagus-művek, az ősbükkösök, a kolumbiai “Kávéút”, a szudáni Meroé régészeti területei, a barbadosi Bridgetown és helyőrsége, a Japánban lévő Hiraidzumi, valamint a lombard hatalom időszámításunk szerint 568-774 közötti itáliai helyszínei is a világörökség részeit képezik.

A Ram-vádi, azaz a Hold völgye a jordániai Akabától 70 kilométerre északkeleti irányban található. A legkülönfélébb színű homokdombok és a legváltozatosabb formájú és méretű sziklaképződmények váltogatják egymást.

(forrás: unesco.org)

A Hold völgye a világ egyik legszebb sivatagi tája (forrás: unesco.org)

A Kárpátok 185 km hosszan húzódó ősbükkösei Szlovákia és Ukrajna területén fekvő, érintetlen állapotban fennmaradt, mérsékelt égövi erdőség. Az ősbükkösben lombhullató fák (juhar, kőris, szil) különleges példányai fordulnak elő.

(forrás: unesco.org)

Az unikális ősbükkösök (forrás: unesco.org)

A kolumbiai “Kávéút” 6 földművelési területet ölel fel, amelyen belül 18 városközpont található a Nyugati- és Keleti-Kordillerák térségében. A 800-1200 méter magasan fekvő lejtőkön termesztik a világhírű kolumbiai kávét.

(forrás: unesco.org)

A kaptafákat gyártó Fagus-művek (forrás: unesco.org)

Az alsó-szászországi Alfeldben lévő Fagus-műveket Walter Gropius tervezte 1911-ben. A gyár a később világhírűvé vált építész első műve volt, amelyet a modern építészet kulcsépületeként tartanak számon. A gyárban ma is készülnek kaptafák, az egykori raktárban pedig múzeumot rendeztek be.

A szudáni Meroé régészeti területei – amelyek ugyancsak világörökségi rangra emelkedtek – a Nílus és az Atbara folyók között terülnek el. A vidék a Kusita Királyság hátországaként működött az időszámításunk előtti VIII. századtól a Krisztus utáni IV. századig.

(forrás: unesco.org)

A szudáni Meroé régészeti területei (forrás: unesco.org)

A barbadosi Bridgetown és helyőrsége szintén felkerült a világörökségek listájára. A brit gyarmatosítás építészetének kiemelkedő példája a XVII-XIX. században épült, jó állapotban fennmaradt város, valamint a számos történelmi épületet magába foglaló helyőrség.

felülvizsgálták az eddigieket

Az UNESCO Világörökség Bizottsága (VÖB) 135 világörökségi helyszín, köztük két magyarországi helyszín (a Tokaj történelmi borvidék kultúrtáj és a budapesti világörökségi helyszín) megőrzési állapotjelentését is értékelte. A bizottság tudomásul véve, hogy a budapesti helyszín védőzónájában, az ún. régi pesti zsidónegyedben csökkent a bontási engedélyek száma, a tokaji helyszínnel kapcsolatban pedig elfogadta a magyar állapotjelentést (miszerint a világörökségi védőzónában, Szerencs határában a nagy kapacitású szalmatüzelésű erőmű építési munkálatait leállították). Magyarországnak 2013. február 1-ig mindkét helyszínről újabb, naprakész jelentést kell benyújtania.

A márciusban szökőár által sújtotta japán Hiraidzumi térségében lévő buddhista templomok, kertek és történelmi emlékhelyek is a világörökség részévé váltak, ugyanúgy, ahogy a lombard hatalom időszámításunk szerint 568-774 közötti itáliai helyszínei is.

(forrás: unesco.org)

A lombard hatalom emlékei (forrás: unesco.org)

A Konso kultúrtáj egy 55 négyzetkilométeren elterülő teraszos terület, több mint négyszáz éves múltra tekint vissza. Ez a páratlan afrikai látkép is immár világörökség.

(forrás: unesco.org)

A kenyai Jézus-erőd (forrás: unesco.org)

Az UNESCO a kenyai Mombasa Jézus-erődjét is a világörökségi listára vette. Az erődöt a portugál gyarmati uralom idején, 1593 és 1596 között építették a város védelmére.

Ugyancsak világörökségi rangra emelkedett a vietnámi Ho-dinasztia fellegvára, amelyet a fengsuj alapelvei szerint építettek a XIV. század végén. Hasonló döntés született az ősi alpesi cölöpházakról, Franciaország, Svájc, Olaszország, Ausztria és Szlovénia közös javaslatáról is.

(forrás: unesco.org)

Az ősi cölöpházak maradványai (forrás: unesco.org)

nemet mondtak az építészre

Le Corbusier munkásságát, amely 18 város – többek között Stuttgart – 19 épületét tartalmazta, ezúttal sem emelték világörökségi rangra.

A világörökség részévé váltak az egyesült arab emírségekbeli al-Ain kultúrtájai is: Hafit, Hili, Bidá bint Szaúd és az oázisterületek,

(forrás: unesco.org)

A Baqirha-i templom Szíriában (forrás: unesco.org)

…a spanyolországi Sierra de Tramontana (Serra de Tramuntana) kultúrtáj,

…a Perzsa Kertek Iránban,

(forrás: unesco.org)

(forrás: unesco.org)

…valamint a Szelim-mecset a törökországi Edirnében.

(forrás: unesco.org)

A Szelim-mecset Törökország 2. legnagyobb mecsete (forrás: unesco.org)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik