Élet-Stílus

Egy Beatle az Arénában

Kedd este az egyik még élő Beatles-tag, Ringo Starr lép fel a Sportarénában a tavaly kezdődött turnéja részeként. A koncerten elhangzik a legendás ex-zenekara jónéhány slágere, csakúgy, mint a szólólemezeinek legfontosabb dalai.

A Beatlesben ő volt a „jópofa”, akinek mindig a helyén volt az esze és a humora. Neki köszönhetünk jónéhány mindenki által kedvelt és mind a mai napig el nem feledett dalt, mint a „With A Little Help From My Friends,” “Don’t Pass Me By,” vagy a “Never Without You” című slágereket.

Minden egyes Beatles-albumon egy számot énekelt, például a „Yellow Submarine”-t vagy a „With A Little Help From My Friends”. A Beatles-hez történő csatlakozása óta úgy tartják számon, mint az egyik legfényesebb csillagot a zene égboltján. Ennek köszönhető, hogy amikor szólókarrierbe kezdett, mint énekes, dalszövegíró illetve dobos, pályájának íve abszolút töretlen maradt. Inspirációt merített a klasszikus blues, a rock ’n’ roll, a soul világából és elfoglalta előkelő helyét a modern zene világában.

Szólókarrierje kezdete egyébként 1970-re tehető, amikor az EMI kiadónál megjelent „Sentimental Journey” című albuma. A Beatles felbomlását követő évben már egymást követően hétszer voltak dalai a slágerlisták első 10 helyezettje között. Elsőként az “It Don’t Come Easy,” másodiként a T Rex-es Marc Bolan-nel együtt írt “Back Off Boogaloo”/”Blindman” késöbb a híres „Ringo”.

A legjobb dalokból 1989-re összeállt a „Starr Struck: The Best Of Ringo Starr, Vol. 2” válogatás lemez. Ebben az évben fogant meg az All Starr Band gondolata is és 1990-ben meg is jelent az első lemez a Ringo And His All Starr Band-től. A csapat élt, zenélt, dolgozott, összetétele menetközben változásokon ment keresztül, több verzió is létezett, mire a mai gárda – Rick Derringer, Richard Page, Wally Palmar, Edgar Winter, Gary Wright, Gregg Bissonette – összeállt.

Az All Starr Band ötlete egyébként Davis Fishoff producer agyában született meg és immáron 2 évtizede bizonyul működőképesnek. Ahogy a zenei divat változik, úgy változnak a zenekar tagjai. A 2010-2011-es turné csapata a 12. felállás. Egy-egy koncerten Ringo Starr Beatles-dalokat és szóló karrierjének legfényesebb gyöngyszemeit adja elő, majd a tagok egyenként saját bandájuk legjobb számaival állnak a színpadra.

Starr tényleg nagyon okos és pontosan tudja, mit csinál, tudja mi kell a közönségnek és nem esik abba a hibába, hogy amikor a közönség Beatles-dalokat akar tőle hallani, akkor nem adja meg ezt az örömet, de azok is nagyon jól járnak, akik úgy általában szeretik Starr stílusát és zenéjét, mert bőven kapnak belőle ízelítőt. Azaz a művész nagyon intelligensen találja meg az arányokat a Beatles-korszak és az utána következő időszak között.

A csapat tavaly Amerikában turnézott nagyon nagy sikerrel, idén Európában folytatják. A Budapest Sportarénában június 28-án adnak két és félórás koncertet.ű

A másik, még élő Beatle, Paul McCartney 2003-ban lépett fel Budapesten.

John Lennont 1980-ban agyonlőtte egy skizofrén rajongója, George Harrison 2001-ben tüdőrákban hunyt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik