Élet-Stílus

Így találták ki az atombunkerek jelzését

Ha azt halljuk radioaktivitás, akkor szinte biztos, hogy mindannyiunknak beugrik egy sárga-fekete jel. De melyik?

Amerikában, ahonnan az eredeti dizájn származik, főleg a hidegháború idején lett nagy kultusza a bunkerépítésnek. A többség biztonságban akarta tudni magát és a szeretteit is, ezért az sem volt ritka, hogy a magánházak pincéjébe is bunker épült. De volt belőlük az iskola, vagy a tornaterem alatt is, csak egyezményes jelzés nem volt még.

A bunkereket és a radioaktív sugárzást jelző figyelmeztető táblák könnyen összetéveszthetőek: mindkettő fekete-sárga és geometrikus alakzatok vannak rajta. Pedig annak idején mindkettőt nagy gondossággal tervezték, hogy pont azt lássák benne az emberek, amit jelenteni akar. A bunkerek jelzésére például olyan táblákat akartak, amelyek Manhatten legzűrösebb kerületeiben is feltünőek, akkor is, ha valami – mondjuk egy nukleáris támadás – miatt az összes villany kimegy.

A készítő, Blair Inc. ezért választotta a figyelemfelkeltő sárga-fekete színt, emellett további segítség, hogy a táblán lévő három sárga háromszög mind lefelé mutat, jól kivehetően és egyértelműen abba az irányba, ahol a bunkert keresni kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik