Élet-Stílus

Tuti strandkönyvek

Legyünk akár a strandon, vagy a vízparton, két csobbanás között élvezet belemélyedni egy-egy lebilincselő könyvbe. Mégis melyiket dobjuk a strandtáskába? A csajos könyvek, a pezsgő thrillerek, a „lightosabb” krimik között bárki megtalálhatja a tökéletes nyári olvasnivalót.


Tuti strandkönyvek 1

Fejős Éva: Hello, London
A tavasszal megjelent Dalma című kötete után nem kellett sokat várni a Fejős Éva-rajongónak, hogy kézbe vehessék az író-újságírónő újabb művét. A könyv egyik érdekessége, hogy a régebbi könyveiből ismert és új hősök sorsa keresztezi egymást és fonódik össze, meglepő fordulatokkal, váratlan csattanókkal. A regény főhőse, Lengyel Luca 28 éves, vagyis lélekben csak 22, hiszen “megélt” egy motorbalesetet és 6 évet éber kómában. Míg korábban pörgős nagyvárosi élete volt, és éppen elindult álmai útján, a kómából felébredve azonban semmije sem marad: sem lakása, sem álmai. Ráadásul azt sem tudja, mi történt vele azon a végzetes éjszakán: Baleset érte? Lelökték a motorról vagy leugrott? Miféle titok lappang a múltjában? Talpra áll, és megfejti élete rejtélyeit, vagy beletörődik abba, amit a sors kimért rá? A regény végén mindenre fény derül.
(Ulpius-ház)

Tuti strandkönyvek 1

Rosamunde Pilcher: Más szemmel
A világszerte népszerű bestselleríró életműsorozatát 2007-ben indította el az Ulpius-ház. A 2000-ben visszavonult angol írónő legújabb „gyöngyszememében” is érzékenyen, finom vonásokkal rajzolja meg érzelmeik csapdájában vergődő hőseit, akik végül megnyugvást találnak. A történet szerint Emma Litton nem szokványos családban nőtt fel. Édesanyja korán meghalt, világhírű festőművész apja életében jöttek-mentek a nők, őt meg internátusba adták. Párizsból azonban hazautazik gyerekkora színhelyére, Porthkerrisbe, a mesés cornwalli városkába (Cornwall egyébként Rosamunde Pilcher számos regénye helyszínéül szolgál), és több mint két év után végre ismét találkozik az apjával, Bennel. Más a zsenit csodálni, és más együtt élni vele a mindennapokban. Emma törődésre, szeretetre vágyik, ám úgy tűnik, az öntörvényű, szeszélyes és önző Ben továbbra sem képes megtalálni a hangot a lányával. Lassacskán mindketten ráébrednek arra, hogy az egyedül járható út számukra, ha olyannak fogadják el a másikat, amilyen.
(Ulpius-Ház)

Tuti strandkönyvek 1

Conn Iggulden: A hódító 2., A nyíl urai
Aki élvezettel olvasta Conn Iggulden: A hódító 1., A sztyeppei farkas című regényét, és szívesen elmerült a mongolok legendákkal teli világában, annak már kell többet várni a folytatásra, hiszen megérkezett a sorozat második része. A történelmi regényeiről ismert brit szerző folytatja Temüdzsin, a Farkasok törzsének vezetőjének életét, aki Dzsingisz kán néven lett minden mongolok kánja. Neki jutott az a feladat, hogy a földkerekség legakaratosabb és legharciasabb törzseit egyesítse. Az a szándék vezette, hogy Mongólia kietlen pusztáinak és vad hegyeinek harcosaiból új nemzetet kovácsoljon. A hatalmas Kínai Birodalom erős gazdaságával és állig felfegyverzett katonáival évszázadokon keresztül távol tudta tartani falaitól a mongol harcosokat, Dzsingisz azonban igyekszik megtörni az ősellenség erejét.
(GABO)

Tuti strandkönyvek 1

Steve Berry: A velencei árulás
Aki olvasta, azt mondja, nem lehet letenni, sőt a kritikusok úgy látják, Dan Brownnak ezúttal komoly riválisa akadt. Az összeesküvés királyának tartott Berry – aki 12 évig képezte magát és fejlesztette stílusát – mesterien kombinál egzotikus helyszíneket, történelmi tényeket, ördögi gonosztevőket és összeesküvést, érdekes karaktereket, nonstop akciót és rejtélyt. A szerző híres arról, hogy minden művéhez óriási kutatómunkát végez. A politikai thriller nagymesterének regényeit már harmincnyolc nyelvre fordították le, és ötven országban aratnak sikereket. Az író korábbi könyveihez hasonlóan A velencei árulás is egyszerre politikai hátterű izgalmas krimi, történelmi adatok és feltevések valóságos lelőhelye, amiből persze a szerelmi szál sem hiányzik. A történet szerint Nagy Sándor ismeretlen sírjának nyomába ered Cotton Malone. Az egykori amerikai titkos ügynök fokozatosan belegabalyodik egy hatalmas, Közép-Ázsiától az Egyesült Államok elnökéig terjedő játszmába, amelyben nemcsak Nagy Sándor kincse a tét, hanem a sírjában található, számtalan betegséget gyógyító csodaszer is.
(Ulpius-ház)

Tuti strandkönyvek 1

Liza Marklund – James Patterson: Üdvözlet a gyilkostól
Róma, Párizs, Koppenhága, Frankfurt… Európa nagyvárosi szállodáiban ifjú párokat találnak vérbe fagyva és különös pózba rendezve. Kannon, a New York-i nyomozó lányával Rómában végeznek, így a férfit személyes bosszúvágy is fűti. Az elkövetők nyomot ugyan nem hagynak maguk után, ám azt előre jelzik, hol csapnak le legközelebb: egy helyi újságnak küldött képeslapon jelentik be, hogy mire készülnek. Stockholmban a bűnügyi újságírónő, Dessi Larsson a képeslap címzettje. Kezdetét veszi a hajsza. A svéd riporternő és az amerikai nyomozó mindent elkövetnek, hogy kiderítsék: mi vezérli a könyörtelen gyilkosokat, s hol a hiba tökéletesnek tűnő számításukban.
(Animus kiadó)

Tuti strandkönyvek 1

Franklin, Jonathan: 33 férfi – A chilei bányászok megmentésének hiteles története
Tavaly októberben a tévéképernyőre tapadva izgultuk végig az augusztus elején 700 méteres mélységben ragadt chilei bányászok mentőakcióját a chilei Atacama-sivatag egy eldugott rézbányájában. A mentőcsapattal való exkluzív kapcsolattartás és a bányászokkal készített sok-sok órányi interjú alapján Jonathan Franklin bevisz minket a beomlott bánya mélyére az emberekhez, és bemutatja a mentési művelet kulisszatitkait, a csapat erőfeszítéseit, hogy felszínre hozzák a lent rekedteket. Az, hogy mit tapasztaltak a bánya klausztrofóbiás sötétjében, hogyan őrizték meg a családok a hitüket, és milyen soha nem látott méretű, bonyolult mentőakcióval hozták ki őket, felejthetetlen történet.
(GABO)

Tuti strandkönyvek 1

Daniel Silva: A Moszad ügynöke és a Rembrandt ügy
Robert Ludlum és John le Carré rajongói minden bizonnyal Daniel Silva – napjaink egyik legnagyobb kémregényírójának – regényeit is falni fogják. Lélegzetelállító bestsellerei nemcsak szórakoztatóak, de aktuálisak is. Eddig már 4 kémregényét adta ki magyarul az Ulpius-ház, s valamennyi történet főhőse Gabriel Allon, az izraeli kém, bérgyilkos és restaurátor, aki ezúttal Glastonburyben brutálisan meggyilkolt restaurátort, és egy titokzatos módon ellopott Rembrandt-festmény ügyében nyomoz. Allon kitartóan követi a nyomokat Amszterdamtól Buenos Airesig, majd a Genfi-tó partjára, és rájön, hogy a festmény halálos titkok ködébe burkolózik.
(Ulpius-ház)

Tuti strandkönyvek 1

Keith Richards: Élet
Keith Richards, a Rolling Stones gitárosa a rock történetének egyik legismertebb figurája. Élete a szó minden értelmében maga a legteljesebb rock ‘n’ roll. Önéletrajzában részletesen beszél pályafutásáról, zenésztársaihoz fűződő viszonyáról, magánéletéről, drogproblémáiról – a legőszintébb hangon. Felidézi gyermekkorát, a háború utáni Anglia szomorú kisvárosi életét, elbeszéli, hogyan ismerkedett meg Chuck Berry és Muddy Waters zenéjével, hogyan találkozott Mick Jaggerrel és Brian Jones-szal, akikkel megalapították a Rolling Stonest. Megismerjük leghíresebb dalaik keletkezésének történetét, illetve bepillantást nyerhetünk a turnék mindennapjainak embert próbáló világába. Önéletrajza rendkívül hiteles és izgalmas krónikája egy páratlan zenészi pályafutásnak, melyet olvasva jóformán testközelből kísérhetjük figyelemmel, hogyan lesz egy hírhedt botrányhősből köztiszteletben álló, kultikus figura, akivel az Egyesült Államok exelnöke, Bill Clinton is boldogan szorít kezet.
(Cartaphilus Könyvkiadó)

Tuti strandkönyvek 1

Tóth Olga: Csupasz nyulak
Tóth Olga első regénye a Magyarországon még oly ritka gender irodalom újabb és meglepően érett alkotása. Nézőpontja ugyanis egyértelműen a női nemhez köti művét, amely anya és lánya(i) viszonyáról, a nővé érés és az anyává válás, a női szerep társadalmi megéléséről szól. A nemzetközileg elismert szociológus, aki a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, megdöbbentően hitelesen és finoman ábrázol családi viszonyokat, női helyzeteket és a női szereppel szembeni társadalmi-családi elvárásokat. A „retró” regény a ’60-as évek végére repíti az olvasót, s két testvér sorsát, párhuzamos belső monológját követhetjük benne nyomon. A 22 éves lány teherbe esik, anyja kitagadja, mehet, amerre lát. Húga más utat választ. Osztályelső, élúttörő, még a Rádióba is eljut egy versével. Mindent megtesz, hogy megfeleljen, hogy elnyerje anyja és a közösség szeretetét. A regény azon túl, hogy hiteles korrajzot ad a Ratkó-korszakról, általános érvényű kérdéseket boncolgat, valamint emberi kapcsolatokat helyez új megvilágításba.
(Ulpius-ház)

Tuti strandkönyvek 1

Arnaldur Indriđason: Hideg nyomon
Izland egyik legsikeresebb krimiírója egy újabb, izgalmas krimivel lepte meg rajongóit. A sztori szerint egy kisfiú holttestére bukkannak Reykjavík egy lepusztult lakótelepén. Szúrt sebtől vérzett el. Ázsiai származású volt, így Erlendur felügyelőnek azzal is számolnia kell, hogy rasszista támadás állhat a gyilkosság mögött. Annál is inkább, mivel az áldozat bátyja a délkelet-ázsiai bevándorlók bandájának vezére. Ám egész más indítékok is felmerülnek a nyomozócsapat előtt, miközben Erlendurnek a magánéletében is jócskán akad tisztáznivalója. Aztán egy hulladékgyűjtő konténerből előkerül a gyilkos eszköz, egy fafaragáshoz használatos kés. Erlendurnek eddigi legsötétebb és legtragikusabb esetével kell megbirkóznia.
(Animus kiadó)

Tuti strandkönyvek 1

Fábián Janka: Emma szerelme
Egy valódi, békebeli történelmi-romantikus családregény, amelynek hátterében a századforduló történelmi eseményei peregnek. Az Emma szerelme nyitódarabja egy háromkötetes családregénynek (Emma szerelme, a júliusban megjelenő Emma fiai, Emma lánya), amely egészen a XX. század végéig követi nyomon a Kóthay család több nemzedékének az életét. A fordulatos és megkapó szerelmi történet hátterében ott húzódnak a századforduló eseményei: a magyar millennium, a XX. század beköszönte, majd az első világháború, a Tanácsköztársaság és a Horthy-korszak kezdete. Az események sodrába vetett nem feddhetetlen, de szeretetreméltó és nagyon is emberi hősök sorsa azt bizonyítja, hogy minden személyes tragédiából és történelmi kataklizmából van kiút. Fábián Janka, a nyelvszakos tanár – történész végzettségű, fiatal írónő nagy ívű, régimódi, történetmesélős-romantikus regényciklusa letehetetlen olvasmány.
(Ulpius-ház)


Tuti strandkönyvek 1

Kazuo Ishiguro: Ne engedj el …
A Napok romjai című kötet szerzőjének regénye számos nyelven óriási sikert aratott, 2005-ös megjelenését követően rövid időn belül több jelentős irodalmi díjat is elnyert, és a Time magazin beválogatta a száz legjobb angol nyelvű regény közé. A történet szerint különös körülmények között nevelkednek a világtól elzárt magániskola, Hailsham növendékei. A diákok megtanulják, hogy különlegesnek számítanak, és hogy kiváló egészségük megőrzése nem csupán önmaguk érdeke, hanem a társadalomé is. Ám furcsa módon a külvilágról, melyet majdan szolgálniuk kell, szinte semmit nem tudnak. S ahogy múlnak az évek, az idillinek tetsző elszigeteltségben lassan ráébrednek, hogy az egyre gyakrabban megtapasztalt félreértések, zavaró ellentmondások hátterében sötét titok bújik meg. Az egykori diák, Kathy, harmincas évei elején idézi fel hailshami emlékeit, amikor felbukkan az életében két régi iskolai barátja, Ruth és Tommy. Miközben megújul és megerősödik barátsága Ruthszal, parázsló tinivonzalma Tommy iránt pedig szerelemmé kezd érni, az elfojtott emlékek nyugtalanítóan a felszínre törnek, s a visszatekintés felismerései következtében a barátoknak újra szembe kell nézniük a gyermekkoruk hátterében rejtőző igazsággal, mely egész életüket meghatározza.
(Cartaphilus Könyvkiadó)

Tuti strandkönyvek 1

Janet Evanovich: Egy fejvadász (A Stephanie Plum sorozat 1. része)
A méltán népszerű Janet Evanovich krimisorozatának első kötetében megismerhetjük a kissé habókos, ám szeretetre méltó Stephanie Plumot, akinek olykor hajmeresztő kalandjai fergeteges szórakozást ígérnek. A sorozat Amerikában már 17. résznél tart, és már javában forgatják a regény alapján készült filmet (One for the money címmel), Katherine Heigl főszereplésével. A sztori szerint főszereplőnk egy 30 év körüli elvált, munkanélküli nő, aki úgy dönt, hogy fejvadásznak áll. Pontosabban óvadékbehajtó ügynöknek. Mi sem egyszerűbb, gondolja Stephanie Plum: bekíséri lógóst, aki nem jelent meg a bíróság előtt, majd besöpri a jutalékot. Igen ám, de a lógós alkalmasint hétpróbás nehézfiú, ezúttal Joe Morelli, a gyilkossággal vádolt rendőr…
(Ulpius-ház)

Tuti strandkönyvek 1

Werner Stiller: Az ügynök
1979-ben hatalmas csapás érte az NDK állambiztonsági minisztériumát, a Stasit: az egyik legtapasztaltabb ügynökük, Werner Stiller a páncélszekrényből kilopott szigorúan titkos aktákkal a hóna alatt átszökött Nyugat-Németországba. A keletnémet hírszerzés a rendszerváltás után elismerte, hogy Stiller árulása évekkel vetette vissza a Stasi munkáját: számtalan ügynöküket kellett visszahívniuk az NSZK-ból, és szinte teljesen újjá kellett építeni a kémszervezet tevékenységét. Hajtóvadászatot indítottak ellene, így Stiller végül Amerikába menekült, ahol a CIA szolgálatába állt. A hidegháború után visszaköltözött Európába. Különböző bankok szolgálatába állt, és sokmilliós vagyont szerzett, a francia Riviérán vett nyaralót, ingatlanokba fektetett be. Majd az összes pénzét elveszítette, és Magyarországra költözött, hogy ezúttal Budapesten keressen magának új kalandokat.
(Nyitott Könyvműhely)

Tuti strandkönyvek 1

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite
Agatha Raisin szülőanyja, Marion Chesney (M. C. Beaton az egyik írói álneve a sok közül), 1936-ban született skót írónő; volt titkárnő, divatszerkesztő, írt színházi kritikákat, dolgozott szerkesztő-riporterként, mígnem gyermeke születése után regényírásra adta a fejét. Először történelmi románcokat írt, majd átnyergelt a krimikre, amelynek főhőse az energikus, ötvenes Agatha Raisin, ebben a regényben debütált detektívként. A regény – mint valamennyi Agatha Raisin-könyv – pompás, izgalmas krimi, nagyszerű szatíra a londoni és a vidéki életről, remek karakterekkel és pergő, fordulatos cselekménnyel. A történet szerint főhősnőnk alighogy leköltözik a mesés nyugalmú, szépséges Cotswoldsba, máris egy bűnténybe botlik, még pedig a helyi pitesütő versenyen. Agatha buldog-természetével nekilát nyomozni, ugyanis gyilkosságra gyanakszik, a szimata pedig nem csal.
(Ulpius-ház)

Tuti strandkönyvek 1

Shoko Tendo: Jakuzák holdja
Sokkoló, brutális és őszinte vallomás a japán alvilág szigorúan zárt világáról és egy nőről, aki képes volt kitörni belőle. Shoko Tendo egy dúsgazdag jakuzafőnök harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot. Fiatalkorát sokáig a luxus, a fényűzés határozta meg. Ugyanakkor az iskolában szembe kellett néznie a tanárok, iskolatársak előítéleteivel, piszkálódásaival, otthon pedig az apja részeg dührohamai tartották rettegésben. A család végül eladósodott, Tendo pedig rossz társaságba került. 15 éves korában már bandatag volt, 18 évesen rászokott a kábítószerre, a húszas éveit pedig az erőszakos, kegyetlen férfiakkal folytatott viszonyok sora árnyékolta be. Szülei halálát és saját öngyilkossági kísérletét követően úgy döntött, változtat az életén. Döntését egy tetoválás jelképezi: a szinte egész testét beborító műalkotás elkészülése közben tudott erőt gyűjteni, hogy végre a saját kezébe vegye élete irányítását. A kiközösített, megalázott nő saját sorsa ellen vívott sikeres harca sokak számára példamutató lehet.
(Nyitott Könyvműhely)

Tuti strandkönyvek 1

Felméri Péter: A három ufó
Kovács András Péter és Kiss Ádám után egy újabb stand-up-os ragadott tollat, még pedig Felméri Péter, aki az ufók létezését boncolgatja irományában. A sztori szerint csak pár kiválasztott tud arról, hogy a földönkívüliek köztünk élnek. Sőt nem csak élnek, hanem jönnek-mennek, bevásárolnak, fogat mosnak, sajtot majszolnak, vakaróznak. És csodákat építenek: piramisokat, Stonehenge-eket, felhőkarcolókat, Kossuth Lajos-szobrokat. Ez a regény három ilyen ufó története.
(Ulpius-ház)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik