Élet-Stílus

Egészségtelen divat!

A túl nagy táska, a magas sarok és az extrém fülbevalók tartós elváltozásokat okozhatnak testünkön.

Nem csak a gyermekekre vonatkozik az intelem, hogy a nehéz iskolatáska félvállra vetve elferdítheti gerincüket. Felnőtt nőkén is megfeledkezünk erről a veszélyről, amikor a legmenőbb divattáskákért nyúlunk a polcra.
Balogh Péter csontrakó, életmód-terapeuta szerint ugyanis nem a nagy táskával, hanem a megpakolt nagy táskával van a gond. „Az egy oldalon viselt táska elhúzza a testet a terhelt irányba. Ilyenkor zsugorodik az oldalizomzat, amely idővel csontvázelváltozásokhoz vezethet. Nyaki rendellenességek ugyancsak kialakulhatnak az elhúzó súly hatására- fejtette ki a szakember.

A másik ilyen gerinckínzó divat a túl magas sarok. „Az 5 centinél magasabb sarok nagy terhelést ró az ágyéki gerincre. A túl lapos talpú ezzel szemben lelapítja a boltozatot – hívta fel a figyelmet dr. Wimmer Ágnes ortopéd szakorvos. Az elől szűk, vagy merev talpú cipők sem egészségesek. Az egészségtelen cipődivat következményei lehetnek a bütyök, szélsőséges esetben meg befordulhat a sarok és begyulladhat a csonthártya. De nem ritkák a térd- és deréktáji panaszok sem.

A fülcimpánkat is előszeretettel kínozzuk a méretes csüngőkkel. Nem vitatjuk, hogy jól néznek ki és minden üzletben utánunk dobják őket, de ezek az ékek is számos problémát kiválthatnka. „A tartós nyomás, illetve húzóhatás károsíthatja a fülcimpa, illetve a fülkagyló érzékeny, laza szöveteit – tudtuk meg dr. Buda Bernadett fül-orr-gégész szakorvostól, majd elárulta, hogy  extrém esetben  még a fülcimpa is kettéválhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik