Élet-Stílus

Változik a bonus-malus-rendszer

A jövőben kizárólag elektronikus alapon zajlik majd biztosítók közti adatcsere a kártörténeti nyilvántartás rendszerében.

Változik a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások (kgfb) bonus-malus besorolásának szabálya: bár továbbra is 10 bonus és 4 malus osztály marad, de induláskor a fokozat megállapításához az elektronikus nyilvántartást kell alkalmazni – a nemzetgazdasági miniszter rendelete a Magyar Közlönyben jelent meg.

Aki új kgfb-t köt, annak a bonus-malus besorolását a saját nyilatkozata alapján rögzíti a biztosító, de csak ideiglenesen. A biztosítási időszak kezdetét követő 15. és 30. nap között ugyanis a biztosító a közös kárnyilvántartási elektronikus rendszerből lekérdezi a besoroláshoz szükséges adatokat az előző biztosítás kötvényének száma alapján.

Amennyiben a nyilvántartásban nem azonosítható be az ügyfél, úgy a 30. és a 45. nap között erről értesíti őt a biztosító, és kéri a megfelelő adatokat. Ha azt az ügyfél továbbra sem küldi meg, a 60. nap után a biztosító az alap (A0) besorolásba teszi az ügyfelét.
A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) közleménye szerint minden hetedik ügyfél pontatlan adatokat szolgáltat akkor, amikor biztosítót vált. Aki magasabb bonus fokozatát nem tudja igazolni, annak a díja az A0 besorolással akár másfélszeresére is nőhet. Ha ennek ellenére a kisebb díjat fizeti, akkor a szerződés díjelégtelenség miatt megszűnhet.

Utólag minden adminisztrációs hiány pótolható ugyan, de sok munkával jár. Ezért javasolja a FBAMSZ, hogy az alkuszok is legyenek jogosultak betekinteni a kárnyilvántartásba, véleményük szerint így gyorsabban rendeződhetnének a besorolások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik