Élet-Stílus

Égi kutyák eszik meg ma a Holdat

Hosszú idő után ismét teljes holdfogyatkozást figyelhetünk meg szerdán este, vagy ahogyan az indiánok legendái leírják, égi kutyák sebesítik meg.

Szerdán az esti óráktól kezdődően teljes holdfogyatkozás zajlik, mely éjfél után egy órával ér véget. A fogyatkozás majdnem teljes egészében látható – erre utoljára 2008. február 21-én volt példa.

Ez lesz egyébként a leghosszabb ilyen jelenség 2000 óta, a teljes fogyatkozási fázis majd 100 percig fog tartani. Ahogyan a Hold egyre jobban a Föld árnyékába kerül, úgy változtatja majd színét a szürkéből vöröses-narancs színűvé. A színváltozásnak egyébként az oka, hogy a nap fénye áthaladva a Föld légkörén, megszűrődik csak a vöröset átengedve.

Azt is modellezték mindez hogyan nézhet ki a Holdról:


A nyári időpont miatt az árnyék a szokottnál is sötétebb lesz, viszont ugyancsak emiatt a Hold végig alacsonyan lesz látható. A fogyatkozás alatt nagyon szép égi háttér előtt láthatjuk majd a Holdat, hiszen az Ophiuchus (Kígyótartó) csillagkép legsűrűbb, a Tejútban húzódó részén jár majd, a Scorpius (Skorpió) és a Sagittarius (Nyilas) között – írja oldalán a Magyar Csillagászati Egyesület.

Miért vörös?

Az észak kaliforniai Hopi indiánok szerint a Hold egy férfi, akinek 20 felesége volt és rengeteg állata. A férfi egyszer vadászni ment, hogy élelmezni tudja őket. A vadászat után az elejtett zsákmánnyal azonban nem laktak jól állatai ezért megtámadták gazdájukat, véres sebeket ejtve rajta.

A fogyatkozás időpont-adatai (nyári időszámítás szerint): A részleges fogyatkozás kezdete 20:23, a Holdat teljesen 21:22-kor lepi el a földárnyék, majd ettől számítva 50 perc múlva éri el az árnyék közepét, azaz a legsötétebb részt. A teljes fogyatkozás 23:03-ig tart, majd 00:02-kor a részleges fázisnak is vége lesz. Újabb egy óra elteltével már a félárnyék is levonul kísérőnk felszínéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik