Élet-Stílus

Nő a magyar AIDS-esek száma

A HIV-fertőzöttek nagy része férfi, akik közül egyre több a fiatal.

Kapcsolódó cikkek

A szakértők a betegség terjedéséért a hiányzó felvilágosító programokat és a felelőtlen viselkedést okolják – mondta el Bánhegyi Dénes. A Szent László Kórház főorvosa az Inforádiónak elmondta, elsősorban a meleg közösség tagjai között terjed gyorsabban a HIV: 2005-től folyamatosan nő a fertőzöttek száma, tavaly ráadásul 30%-kal több beteget regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A főorvos hozzátette Magyarországon meglehetősen magas a HIV-fertőzöttek halálozási aránya, ami annak tudható be, hogy a betegek csak jóval a tünetek jelentkezése után fordulnak orvoshoz. Ez pedig az esetek többségében már túl késő. Pedig ha időben felismerik, gyógyszerrel kezelhető és kordában tartható a betegség – tette hozzá a szakértő.

A HIV, az immunhiányt előidéző vírus az AIDS nevű betegség kórokozója. Az immunrendszert támadja meg és az évek során fokozatosan védtelenné teszi a fertőzésekkel szemben. Először 1980-ban figyeltek fel a betegségre: akkor San Fransisco városában támadta meg egy titokzatos betegség a meleg közösségek – elsősorban férfi – tagjait. Később vizsgálatok során kimutatták náluk a HIV-et.

Annak ellenére, hogy Magyarországon a fertőzöttek többsége férfi, a szakértők figyelmeztetnek arra, hogy a vírus nem válogat. Aki rizikósan viselkedik, vagyis nem biztonságos nemi kapcsolatot tart fenn, gyakran váltogatja partnereit, vagy közös fecskendővel használ intravénás kábítószereket, sokkal nagyobb eséllyel fertőződik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik