Élet-Stílus

Nincs mindenütt Tankcsapda

Indul a fesztiválszezon. A kínálatból kiválasztottuk a 10 legnagyobb hagyományos zenei fesztivált, és megnéztük az áraikat, fellépőiket, érdekességeiket. Az is kiderül, hogy melyik magyar zenekar a legszorgalmasabb. Ha mindre el akarnánk menni, közel 200 ezer forintba kerülne csak a belépő.

Pannónia Fesztivál

Szorgalmi lista

PASO 8/10
Csík Zenekar 7/10
30Y 7/10
Kiscsillag 7/10
Bëlga 7/10
Vad Fruttik 7/10
Anima Sound System 6/10
Tankcsapda 5/10
Quimby 5/10
Edda 4/10

(Melyik együttes, hány fesztiválon lép fel a kiválasztott 10-ből.)

Az idei fesztiválszezont az ötödik éve megrendezett Pannónia Fesztivál nyitja csütörtökön. A szervezők előre kikérték a közönség véleményét arról, kiket látnának szívesen a nagyszínpadon. A magyar zenekarokra 90 ezren adták le szavazatukat, az ötven legtöbb szavazatot kapott bandát a szervezők megkeresték.

Kis szépséghiba, hogy a legtöbb voksot kapott Tankcsapda, és a második helyen végzett Quimby nem lép fel Várpalotán. Cserébe viszont ott lesz többek között a Bëlga, a Csík, az Irie Maffia, az Alvin és a Mókusok, a Kiscsillag, a 30Y, a Magna Cum Laude és a Pál Utcai Fiúk. Sőt, ott lesz az Anima Sound System, a Magna Cum Laude, és – hacsak el nem viszik újra az ufók Pataki Attilát – az Edda is. A legnagyobb sztár a nyolcvanas évek amerikai glamrock üdvöskéje, a We’re not gonna take it című sláger legendás előadója, a Twisted Sister. Az elmúlt évektől eltérően idén négy helyett öt napon keresztül, egészen Pünkösd hétfőig bulizhatunk a Cseri-parkerdőben.

Helyszín: Várpalota
Időpont: 2011. június 9-12.
Árak: ötnapos bérlet 6500 Ft
Húzó nevek: Twisted Sister, Edda
http://www.pannoniafesztival.hu

Fishing on Orfű

A Lovasi András és Rátgéber László által megálmodott fesztivál június 23-25 között várja a bulizni vágyókat a Pécs közeli orfűi panoráma kempingbe. A régió legelismertebb könnyűzenei rendezvénye deklaráltan nem akar tömegesedni, így a szervezők napi 5500 főben limitálták a befogadóképességet, hogy a kezdetben kitalált családias arculat ne vesszen el.

A fesztiválon jelen lesz a magyar alternatív zenekarok színe-java, fellép, a házigazda Kiscsillag mellett többek között a Quimby, az Irie Maffia, Akkezdet Phiai, a PASO, az Erik Sumo Band és a Bëlga. A magyar együttesek mellett négy külföldi zenekar, köztük a francia La Fanfare en Pétard és a brit Ian Siegal is színpadra lépnek.

Helyszín: Orfű, Panoráma kemping
Időpont: 2011. június 23-25.
Árak: napijegy 3800 Ft, bérlet 10 000 Ft
Húzó nevek: Kiscsillag, Irie Maffia, Akkezdet Phiai, Quimby, PASO, Erik Sumo Band, Bëlga
http://fishingonorfu.hu/

VOLT Fesztivál

Nagykorúvá vált a VOLT Fesztivál. Június 29. és július 2. között 19. alkalommal bulizhatunk egy hatalmasat Sopronban. Az elektronikus zene nagyágyúi közül fellép Moby és a Pendulum. A tavalyi Balaton Sound-os fellépése után ismét hazánkba látogat Berlin techno szupersztárja, Paul Kalkbrenner. A nagyszínpad mellett idén egy másik nagy kapacitású színpad is felépül.

A VOLT Fesztivál ad otthont a magyar Uniós elnökség záróbulijának is. Ennek keretében június 20-ig szavazhatunk (a www.sziget.hu/volt/hungarikum) azokra a tárgyakra, ételekre, italokra, melyeket trendi Hungarikumnak tartunk. A szavazás végén 2011 TOP 20 Hungarikumából kiállítás nyílik a fesztiválon, ahol közéleti személyiségek elevenítik fel a piros pöttyöshöz és társaihoz fűződő emlékeiket.

Helyszín: Sopron
Időpont: 2011. június 29-július 2.
Árak: napijegy 9990 Ft, bérlet 25.000 Ft
Húzó nevek: My Chemical Romance, Moby, Pendulum, 30 Seconds to Mars, Paul Kalkbrenner, Kiscsillag, Tankcsapda, Quimby, Bëlga
http://www.sziget.hu/volt

Rockmaraton

Pécsett július 4-től egy hétig ismét a metál, a rock és a punk szerelmesié a főszerep. A nemzetközi felhozatalból érdemes megemlíteni a nu metált latinos elemekkel ötvöző amerikai Ill Nino-t és a szintén amerikai hardcore bandát, az Agnostic Front-ot.

Jön még a grindcore stílus megalapítója, brit Napalm Death, Svédországból pedig a death metált játszó Dark Tranquility, a black metal világából a Watain. A hazaik közül fellép a Tankcsapda, a Depresszió, a Pokolgép és a Beatrice.

Helyszín: Pécs
Időpont: 2011. július 4-10.
Árak: napijegy 4990 Ft, bérlet 14.990 Ft
Húzó nevek: Tankcsapda, Madball, Agnostic Front, Depresszió
www.rockmaraton.hu/

Balaton Sound

Július 7-10. között ne számítsanak nyugodt éjszakákra a Zamárdi környékén nyaralók, a Heineken Balaton Sound ismét élettel tölti meg a déli partot. Fellép a fesztiválon az amerikai hiphop ikon Snoop Dogg, valamint visszatér a tavaly nyáron teltházas tömeget vonzó David Guetta. Először lép fel Magyarországon a brit triphop nagyágyúja a Portishead és jön a nemrégiben mindenidők legjelentősebb DJ-ének választott holland trance szupersztár, Tiësto is.

A BURN Arénában tavalyhoz hasonlóan idén is hatalmas bulik várnak mindenkire. Fellépnek többek között: Axwell, Sebastian Ingrosso, Sterbinszky, Fedde Le Grand, Jeff Mills és Armin Van Buuren. A Sound idejére már alig lehet Zamárdiban és környékén szállást találni, aki tehát nem szeretne kocsiban éjszakázni, jó lesz, ha sürgősen alvóalkalmatosság után néz. A dohányosok fellélegezhetnek, hiszen a Balaton part mentén 25 méteres sávra kihirdetett dohányzási tilalom a fesztivál idejére nem vonatkozik.

Helyszín: Zamárdi
Időpont: 2011. július 7-10.
Árak: napijegy 15.000 Ft, bérlet 35.000 Ft
Húzó nevek: Snoop Dogg, Portishead, Underworld, Thievery Corporation, David Guetta
http://www.sziget.hu/balatonsound

EFOTT

“Csak szabadon…” ahogy a fesztivál jelmondata is utal rá, idén július 12-17. között Szolnokon minden szabad a vizsgák után kiéhezett partizni vágyó egyetemistáknak. A Republic zenekar vonósnégyessel lép fel csütörtök este a fesztiválon.

A Szénsavas Kalinka Szifon Sátorban minden nap éjféltől Dévényi Tibi bácsi klasszikusaira tombolhatunk. A Tisza partról nem hiányozhatnak a Dumaszínház nagyágyúi és az X-Faktor fiatal sztárjai sem. A nulladik napon Gönczi Gábor Smile zenekara lép fel, akikhez több sztárelőadó, köztük Haddaway, Kovács Kati és Ganxsta Zolee is csatlakozik.

Helyszín: Szolnok-Tiszaliget
Időpont: 2011. július 12-17.
Árak: napijegy 5.990 Ft, bérlet 18.900 Ft
Húzó nevek: Apollo 440, Tankcsapda, Quimby, Kiscsillag, Tankcsapda
http://www.efott.hu/


Hegyalja Fesztivál


A víz és a bor együtt jár Rakamaz-Tokajban, ahol július 13-16. között a Tisza mellett bormámorban őrjönghetünk kedvenc rockzenekarjainkra. Fellépők a teljesség igénye nélkül: Airbourne, Pennywise, Slayer, Guano Apes, Deicide, Amorphis. Színpadra lépnek a hazánkban már többször megfordult Scooter és Kosheen is.

A rock zene kedvelői mellett sokan mások is megtalálják számításaikat a Hegyalján: lesz élő Rádiókabaré, jubilál a L’art pour l’art társulat, Kalapács József pedig a legnagyobb magyar költők verseit játsza el akusztikus verzióban.

Helyszín: Rakamaz-Tokaj
Időpont: 2011. július 13-16.
Árak: napijegy 7.500 Ft, bérlet 22.000 Ft
Húzó nevek: Pennywise, Steve Hackett (Genesis), Kosheen, Slayer, Guano Apes, PASO, Bëlga, Kiscsillag
http://hegyaljafesztival.hu

Campus Fesztivál

A debreceni Nagyerdőben július 20-24. között Campus Fesztiválé a főszerep. A Csík Zenekar csütörtök este Presser Gáborral és Lovasi Andrással lép színpadra. A régi víztornyot a fesztivál időszakára díszkivilágításba borítják és megnyitják a szórakozni vágyók előtt.

A víztoronyban Kőhalmi Zoltán és Kiss Ádám stand-upját hallgathatjuk meg. A nagyszínpadon igazi sztárfelhozatalra számíthatunk, a Tankcsapda, a Quimby, az Edda és a Republik.

Helyszín: Debrecen – Nagyerdő
Időpont: 2011. július 20-24.
Árak: napijegy 4900 Ft, bérlet 12.500 Ft
Húzó nevek: Csík Zenekar, Irie Maffia, Tankcsapda, Quimby
www.campusfesztival.hu

Sziget Fesztivál

A Szigethez sokféleképpen lehet viszonyulni. Lehet szeretni, nem szeretni, de megkerülni semmiképpen sem. Az Európa legjobb fesztiváljai közé választott Sziget mínusz egyedik napján Geszti Péterrel nosztalgiázhatunk Rapülők, Jazz+az és Első Emelet dalokra. A nagyszínpadon visszatérő vendég Gogol Bordelló és a Chemical Brothers. Egyes híresztelések szerint az amerikai sztárvendég, Amy Winehouse fellépése elhúzódó elvonókúrája miatt veszélybe kerülhet.

A keményebb műfajok kedvelői örülhetnek, a rock és a metál zenekarok az eddigi sátorból átköltöznek egy külön szabadtéri színpadra. A helyszín sikere a Judas Priest, a Deftones és a Motörhead fellépésével garantált. A punk-rock vonalat a nagyszínpadon a Rise Against képviseli. Jó hír, hogy az árak nem emelkedtek. Akik unják a banánt, várják ki a jövő nyarat és látogassanak el Horvátországba, ahol a Sziget Kft. első tengerparti fesztiválját rendezi meg.

Helyszín: Óbudai-sziget
Időpont: 2011. augusztus 10-15.
Árak: napijegy 12.000 Ft, hazamenős bérlet 46.000 Ft, ottalvós bérlet 54.000 Ft
Húzó nevek: Amy Winehouse, Kid Cudi, Deftones, Manic Street Preachers, Pulp, Chemical Brothers, Good Charlotte
http://www.sziget.hu

SZegedi Ifjúsági Napok

Aki kellő tehetséget érez magában, idén részese lehet a Szinzed újra! dal 2011-es verziójának, melyet az utcán zenélő rajongók videóiból állítanak össze. A dal saját interpretációjáról készült videókat zenei kísérlettel vagy anélkül, egyedül vagy csoportosan augusztus 1-ig lehet a SZIN Facebook-oldalára feltölteni. Az első szegedi fellépő a világzenét képviselő N.O.H.A. A magyar fellépők listája idén is impozáns, jön a Balkan Fanatik, a Csík Zenekar, a Vad Fruttik, a Magna Cum Laude és a Bëlga is.

Helyszín: Szeged
Időpont: 2011. augusztus 24-28.
Árak: bérlet 18.900 Ft
Húzó nevek:
http://www.szin.org/

A legolcsóbb napijegyet Várpalotára, Orfűre, a legdrágábbat a Soundra válthatjuk. A jegyárak minimálisan növekedtek, több fesztiválra (VOLT, Balaton Sound, Sziget) tavalyi árakon juthatunk be.

jegyár-összehasonlító táblázat

Fesztivál Napijegy Bérlet
Pannónia – 6500
Fishing on Orfű 3800 10.000
VOLT 9990 25.000
Balaton Sound 15.000 35.000
EFOTT 5990 18.900
Hegyalja 7500 22.000
Rockmaraton 4990 14.990
Sziget 12.000 46.000
SZIN – 13.900

A bérletek és a napijegyek ára a helyszínen vásárolt teljesjegyárú belépőket takarják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik