Élet-Stílus

40 napos eső jön

Ha igaza van a népi mondásnak, akkor az idei nyár az esőről szól majd.

Június 8-a, vagyis Medárd napja a mai napig az egyik legismertebb időjárásjósló nap Magyarországon. A hagyomány úgy tartja, ha ezen a napon esik az eső, akkor negyven napig esik majd egyfolytában. A bölcsesség évszázados megfigyeléseken alapul, melynek van tudományos magyarázata is: méghozzá a nyári monszunjelenség.

A monszunok azok a hatalmas méretű és kiterjedésű nyári esőzések, melyek főleg Dél- és Délkelet-Ázsiában jelentkeznek időről időre. Ilyenkor a fullasztó nyári meleget hosszan tartó esőzés váltja fel. A jelenség azonban nemcsak Ázsiában, hanem Európában is előfordul, persze sokkal enyhébb formában, amikor a kontinens felmelegedett belső területeire az Atlanti-óceán felől tódul hűvös levegő.

Az a metnet.hu előrejelzésein is jól látszik, hogy az esőt ezen a napon az ország egyik része sem úszta meg. Szinte mindenhol volt vagy lesz kisebb-nagyobb zápor, zivatar és ez a következő napokban is folytatódik. Csütörtökön kisebb hidegfront érkezik a térségünkbe, emiatt néhány fokot a hőmérséklet is visszaesik, hétvégén viszont valamivel szárazabb, kellemes, jobbára napos időben bízhatunk, elszórtan záporokkal.

A Medárd névnek germán gyökerei vannak, a Machthard latin változatából ered, melynek jelentése hatalom, erős, merész. 1990-ig Magyarországon is népszerű fiúnév, viszont 2000-től már nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között. A név egyik jeles tulajdonosa, Szent Medárd az időjárás védőszentje volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik