Élet-Stílus

Hungarikum lehet a zsíros deszka

Csütörtöktől jövő szombatig újra ellepik Szombathely utcáit a filmesek, filmrajongók, és a fesztiválarcok. A Mediawave második alkalommal veszi be a vasi megyeszékhelyt, ahol a zenei, filmes programok mellett bor és pálinkafesztivál lesz, valamint egy különleges gasztrokísérlet, a Desca Hungarica.

„Mentsük meg a közösségi moziélményt! Beszélgessünk a filmekről, találkozzunk a filmek rendezőivel, kóstoljunk bort a vetítések után, randevúzzunk a sötétben. Vagy egyszerűen nézzünk jó filmeket együtt!” – így összegzik a szervezők a csütörtökön induló Mediawave Fesztivál felhívásában, hogy miért is jó leruccanni Szombathelyre a következő másfél hétben. Kicsit hiányoljuk a zenei programokra való hivatkozást, mert az legalább olyan erőssége a Mediawave-nek, mint a film.

Hungarikum lehet a zsíros deszka 1

Mi tagadás, az fn.hu egyik kedvenc fesztiváljáról van szó. Évekig tudósítottunk Győrből, s miután onnan mennie kellett a „fényírók fesztiváljának”, tavaly belekóstoltunk a szombathelyi hangulatba is. Mindig megérte felkerekedni, s így lesz idén is.

Tavalyi emlék:


Ami a filmprogramot illeti, talán az egyik legerősebb felhozatal vár ránk 2011-ben. A fesztiválra több mint 1200 film érkezett, ebből az előzsűri 73 filmet válogatott a versenypalettába (9 játékfilm – 17 kisjátékfilm – 24 animációs film – 9 kísérleti film – 14 dokumentumfilm). Az idei év tematikája: Teremtő Nő, illetve Veszélyeztetett (Mű)fajok. A fesztiválon – a már megszokott módon – a közönség személyesen is találkozhat és beszélgethet több versenyprogramos filmrendezővel is.

Itt lesz például a francia Jeanne Labrunea (a Special Treatment rendezőnője), a venezuelai Marcel Rasquin (Hermano -Testvér), az iráni Mohammad Reza Vatandoust (When The Lemons Turned Yellow – Mikor a citrom sárgulni kezdett). A filmes programok, vetítések az AGORA – Savaria Filmszínház felújított épületében lesznek. Ide várják többek közt Tarr Bélát is június 10-re.

A zenei programban 10 nap alatt 30 koncertet hallgathat meg a közönség. Egy különleges produkció is lesz: ismert magyar, francia, német és amerikai dzsesszzenészek készítenek reggae lemezt, amelynek anyagát a fesztivál záró napján mutatják be.A zenei programok egyébként a fesztivál két hétvégéjére összpontosulnak. Számos külföldi sztár érkezik Szombathelyre. A török származású bécsi Fatima Spar és a Freedom Fries június 3-án lép fel a Fő téren, ő lesz az első hétvége igazi attrakciója (Fatimáék már Győrben elvarázsolták az fn.hu stábját évekkel ezelőtt). A második hétvége sztárja Andreya Triana, őt a Bonobo énekesnőjeként ismerhetik az ínyencek. Ő Magyarországon először a Mediawave- Fesztiválon lép fel. Rajtuk kívül sok zenekar érkezik, pár fellépő csak felsorolásszerűen: Living Room, Stevan Kovacs Tickmayer, Shukar Collective, DVA. A magyar előadók listája is erős: Ferenczy György és a Rackajam, Napra Zenekar, Sena & Busa Pista, Irie Rocktrio, Tudósok, Easys.

A nyitónapon debütál a speciális gasztronómiai fesztivál-találmány a Desca Hungarica. Ez nem más, mint a zsíroskenyér, amely a különlegesség szalvétájába csomagolva várja az ínyenceket, és a szervezők titkon remélik, hogy egy újabb hungarikumot indíthatnak el a világhír felé. A Fő tér ad helyet Bor és Pálinka fesztiválnak, amelynek kisszínpadán a szárnyukat bontogató helyi fiatalok, utcazenészek és profik kapnak lehetőséget a bemutatkozásra.

A Képtárban Sinai Varga Gizella, Iránban élő magyar festőnő kiállítása lesz látható, a megnyitóhoz performance is kapcsolódik. A felújított Agóra Savaria Filmszínház mellett új fesztiválszínhelyként kapcsolódik be az eseményekbe a nemrég átadott Weöres Sándor Színház is, ahol először tekinthetnek meg az érdeklődők úgynevezett “kommentszínházat”, amelyek apropóját és szövegét az színház honlapjára érkezett blogbejegyzések adják.

Olvasói sztorik