Élet-Stílus

Baktériumokkal jöhet a jégverés

A több-kevesebb napsütés mellett ma időnként, holnap nyugat felől többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet. Jég is eshet, az pedig tele van baktériumokkal.

Kedden szórványosan, szerdán többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás. Többnyire mérsékelt marad a szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 23, 29 fok között alakul.

A zivatarokat helyenként jégeső is kísérheti, holnap pedig már viharos szél is társulhat mindehhez.

Közben kiderült, hogy a jégesőben is nyüzsögnek a baktériumok. Jégesődarabok tanulmányozásakor egy amerikai kutató rengeteg baktériumot talált azok magjában. Tavaly a Montanai Egyetem munkatársa, Alexander Michaud vizsgált meg egy nagyobb jégverést követően az egyetem területén összegyűjtött jégesődarabkákat. Kiderült, hogy a szemcsék külső rétegei viszonylag kevés baktériumot tartalmaztak, magjukban azonban nagy számban, az olvadékvíz egy milliliterében ezres nagyságrendben voltak jelen – mondta a kutató az Amerikai Mikrobiológiai Társaság konferenciáján a BBC hírportálja szerint.

A baktériumok úgynevezett biofilmként rakódnak a növények felületére, például az erdők lobkoronaszintjében. Onnan elpárologva a felhőkben végül sokkal magasabb hőmérsékleten is kiválthatják a csapadékképződést, mint ahogy más gócok – például korom vagy porszemcsék – tennék. Az eredmények alátámasztják azt az elméletet, hogy a baktériumok bejutása a felhőkbe, csapadékfakasztásuk, majd visszajutásuk a talajszintre azért alakult ki evolúciósan, hogy segítse a mikrobák elterjedését. Eddig is ismert volt, hogy a biológia valamilyen szinten hat az éghajlatra, de az, hogy ilyen közvetlen módon teszi, nemcsak lenyűgöző, hanem nagyon fontos új ismeret is – tette hozzá a kutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik