Élet-Stílus

Webb: Kassai jó döntés

A tavaly nyári világbajnoki döntőt vezető Howard Webb szerint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezetői jó döntést hoztak azzal, hogy Kassai Viktort jelölték ki a szombati FC Barcelona-Manchester United Bajnokok Ligája-döntő játékvezetőjének. Orbán Viktor a Facebookon gratulált a magyar sporinak.

“Kicsit azért aggódom Viktorért, fiatal, de rendkívül tapasztalt bíró – olvasható a Guardian című napilap honlapján a 39 éves Webb nyilatkozata. Véleménye szerint a magyar spori kiválóan szerepelt a világbajnokságon, elődöntőt vezethetett, a legjelentősebb szinteken is bebizonyította, hogy nagyszerű játékvezető. “A Bajnokok Ligájában is jól dolgozott, azzal, hogy őt jelölték ki, elismerik a képességeit” – állítja Webb.

Webb – aki a sorozat előző fináléját, az Internazionale-Bayern München találkozót vezette – úgy véli, Kassaira óriási élmény vár: “Fantasztikus hangulat lesz a Wembley Stadionban, két nagyszerű szurkolótáborral. Remélem, lesz alkalma arra, hogy kiélvezze ezt a lehetőséget, ugyanis kiváltság egy ilyen mérkőzést vezetni. Biztos vagyok benne, hogy ugyanúgy vezet majd, mint bármelyik más BL-összecsapáson. Úgy gondolom, pályafutása egyik csúcspontjaként tekint majd vissza az összecsapásra.”

Orbán kiposztolta

A miniszterelnök a Facebook-oldalán gratulált Kassai Viktornak. “Mi is a pályán leszünk a BL-döntőn! Gratulálok! Jó munkát, spori!” – írta Orbán Viktor a legfrissebb posztjában.

Deutsch Tamás pedig a Twitteren örvendezett. “Hajrá Kassai Viktor! Az elmúlt évek legnagyobb magyar futball sikere, hogy ő vezeti a BL-döntőt” – “csiripelte” a mikroblog oldalán.

Képgaléria!

Képgaléria!

Csúcsdöntő

A 35 éves Kassai minden idők legfiatalabb játékvezetője lesz a BL-döntőben, munkáját Erős Gábor (40 éves) és Ring György (30) asszisztensek, továbbá a két kapunál elhelyezkedő Fábián Mihály (31) és Bognár Tamás (33) segíti majd, s Vad II István (32) lesz a tartalék játékvezető. Az UEFA a mérkőzésre még egy asszisztenst (biztonsági tartalékot) jelölt Kispál Róbert (42) személyében.

Kassai a korrekordot Pierluigi Collinától, az UEFA játékvezető bizottságának elnökétől “veszi el”, aki 39 évesen dirigálta 1999-ben a Manchester United-Bayern München összecsapást.

Tapasztalt bírónak tartják

A nemzetközi média általános megállapítása szerint Kassai Viktor személyében tapasztalt bíró vezeti a labdarúgó Bajnokok Ligája szombati döntőjét.

A Reuters a minősítést alátámasztva megemlítette, hogy a 35 éves magyar játékvezető 2001-es nemzetközi debütálása óta több mint 60 UEFA-meccsen működött közre, így például ebben a szezonban azon a Bajnokok Ligája-csoporttalálkozón, amelyen a Manchester United 1-0-ra legyőzte a Valenciát. A brit hírügynökség arra is kitért, hogy Kassai a tavalyi dél-afrikai világbajnokságon négy mérkőzésen fújta a sípot.

A londoni Daily Mail kevésbé barátságos felütésű on-line-os cikkében Wenger-ellenségként emlegeti fel Kassai Viktort, arra emlékeztetve, hogy az Arsenal francia mestere dühödten bírálta a magyar bíró tevékenységét csapata novemberi, a portugál Bragával szemben 2-0-ra elvesztett meccse után, többek között egy tizenegyes elmaradását kérve rajta számon. “Ellensúlyként” a szigetországi lap megemlítette, hogy a szeptemberi Anglia-Bulgária Eb-selejtezőn (4-0) a Wembleyben Kassai egyetlen hazai játékosnak sem mutatott fel sárga lapot.

A spanyol hírügynökség a magyar bírót bemutatva előrebocsátotta, hogy Kassai ebben a szezonban öt BL-meccsen is dirigált, majd kiemelte, hogy ő vezette a nyári vb-elődöntőt Spanyolország és Németország között, amelyet az ibériai alakulat nyert meg 1-0-ra. A tételes meccsfelsorolás után anyagát azzal zárta az EFE, hogy Kassai eddig három alkalommal vezetett mérkőzést a Manchester Unitednek, s mindhárom alkalommal az angol együttes győzött.

A barcaforum.com is megemlítette az MU “kassais” mérlegét, de kommentálás nélkül rögzítette a tényt, miként azt is, hogy a magyar játékvezető a Barcelonának még egyetlen fellépésén sem működött közre eddig. Az angol nyelvű internetes újság egyetlen minősítő “mondata” a rövid anyag végén ez: “Strong Referee”, azaz erős játékvezető.

pályafutása

Születési hely, idő: Tatabánya, 1975. szeptember 10.
Foglalkozása: kereskedelmi vezető
Játékvezetői vizsga helye, ideje: Bicske, 1990. június
Első mérkőzése partjelzőként: Szárliget-Óbarok, 1990. június
Első mérkőzése játékvezetőként: Kecskéd-Vértessomló ifjúsági, 1991. október
Első felnőtt mérkőzése: Ászár-Császár, 1993. április 11.
Országos kerettagság kezdete: 1997. július
Első NB I-es mérkőzése: Zalaegerszeg-BVSC, 1999. március 20.
NB I-es mérkőzéseinek száma: 153
FIFA kerettagság kezdete: 2003. január 1.
Első nemzetközi mérkőzése: Plovdiv – Kelet-Szlovákia, UEFA Regions Cup, 2000. október 24.
Nemzetközi tornák:
2005: U19-es Európa-bajnokság, Észak-Írország
2007: U20-as világbajnokság, Kanada
2008: Európa-bajnokság, Ausztria és Svájc (tartalékként)
2008: olimpia, Peking, ő volt a döntő játékvezetője
2009: U17-es világbajnokság, Nigéria
2010: világbajnokság, Dél-afrikai Köztársaság. A csoportkörben a Brazília-Koreai NDK és az Uruguay-Mexikó találkozókat, a nyolcaddöntőben a Ghána-Egyesült Államok, az elődöntőben a Spanyolország-Németország mérkőzést vezette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik