Élet-Stílus

A szakma kiáll Alföldi mellett

A Magyar Színházi Társaság (MSZT) levélben kéri a humánminisztert, hogy ne az uszító beszéd alapján döntsön Alföldi Róbert ügyében. Mint írják, a Nemzeti Színház társulata, rendezői és előadásai kiemelkedő szakmai színvonalat képviselnek a magyar színházi életben.

„A Magyar Színházi Társaság elnöksége ismételten megdöbbenéssel figyeli azt a támadássorozatot, amely újólag Alföldi Róbertre, a Nemzeti Színház igazgatójára zúdult az elmúlt napokban” – kezdődik a Réthelyi Miklósnak írt nyílt levél.

A Csizmadia Tibor MSZT-elnök, valamint többek között Cseke Péter, Hegedűs D. Géza, Márta István, és Novák János által is aláírt levélben kifejtik, hogy egy európai kultúrállamban elképzelhetetlen, hogy a parlamentben tájékozatlan képviselők alpári stílusban – kínosan ügyelve arra, hogy a „vitatott” mű ismerete ne homályosítsa el tisztánlátásukat – kérdőjelezzék meg akármely művészeti műhely tevékenységét, ráadásul rasszista, homofób felhangokkal.

„Véleményünk szerint sem a témának, sem az efféle uszító beszédnek nincs helye a Parlamentben, felelős politikusok nem vezethetik félre az ország közvéleményét” – írják. A levélben rávilágítanak Blaskó Péter hozzászólására, amelyben kiállt a megkérdőjelezhetetlen művészi értékek mellett, s kérte Ráthelyit, ne üljön fel a provokációknak, és hagyja meg igazgatói posztján Az ember tragédiája rendezőjét. Úgy vélik, Blaskó levele egyértelmű bizonyság arra, hogy Alföldi igazgatói és rendezői munkája mögött egy egész társulat áll.

Kijelentik, hogy a Nemzeti Színház társulata, rendezői és előadásai kiemelkedő szakmai színvonalat képviselnek a magyar színházi életben. Eredményeik, és jegyvásárló közönségük egyaránt ezt bizonyítja.

„A Magyar Színházi Társaság elnöksége arra kéri Önt, ne hagyja, hogy a demokráciát felszámolni készülő erők igaztalan állításokra épülő érvei Önre kényszerítsék akaratukat. Arra kérjük, védje meg az értékteremtő, független, szabad alkotómunkát Magyarországon” – zárul az MSZT elnökségének levele.

Alföldi Róbertet csütörtök háromkor fogadja Réthelyi Miklós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik