Élet-Stílus

Dizájnerruhával a környezetvédelemért

Az extravagáns brit divattervező, Vivienne Westwood már többször kinyilvánította a környezetvédelem melletti elkötelezettségét. Ezúttal a Marie Claire magazin júniusi számának hasábjain. A bangladesi hegyekben élő garo törzs támogatására irányuló projektjét bárki felkarolhatja, akár egy dizájnerruha megvásárlásával is.

Az aktív környezetvédő divatikon az utóbbi időben a környezeti károkra, a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni harc fontosságára, valamint a túlfogyasztás mérséklésére igyekszik felhívni a figyelmet kollekcióival.

Ez alkalommal egy exkluzív – mindenkire passzoló – dizájnerruhát tervezett a Marie Claire olvasóinak, amelyet az etikus ruhakészítésre szakosodott People Tree gyártott. Az organikus pamutból készült ruhadarab megvásárlásával, nemcsak a túlélésért küzdő bangladesi garo törzset támogathatjuk, hanem az indiai Gujaratban biopamutot termelő farmereken is segíthetünk. A dizájnerruha ára 28 font (+szállítási költség), és minden eladott darab után 7 fontot a SEHD-nek (Egyesület az Emberi Fejlődésért) utalnak, amely közvetlenül támogatja a garo nőket.

Ezt a ruhát tervezte Vivienne Westwood a magazin olvasóinak (Forrás: People Tree)

Ezt a ruhát tervezte Vivienne Westwood a magazin olvasóinak (Forrás: People Tree)

A Fák évének apropójából a Marie Claire legfrissebb számában egy 17 oldalas öko-melléklet kapott helyet, amely Vivienne Westwood közreműködésével készült. Az összeállításban egyrészt megismerhetjük a divattervezőnek a klímaváltozással és a divattal kapcsolatos gondolatait, másrészt a projektjét, amellyel a bangladesi hegyekben élő garo törzs asszonyait igyekszik támogatni azért, hogy az őseik földjén maradhassanak, harmadrészt pedig egy különleges Westwood-kollekciót is találunk a magazinban, amely kizárólag újrahasznosított, átalakított ruhákból áll. Ráadásul az unikális divatanyagot a Grammy-díjas kanadai énekes, Bryan Adams fotózta.

Akiken segíthetünk

Az Indiában és Bangladesben is fellelhető garo törzs tagjai mindaddig háborítatlanul éltek erdei viskóikban, ameddig a bangladesi kormányzat szemet nem vetett Modhupur erdeire. A területre beáramló emberek egyetlen célja a profitszerzés volt, így hamar elkezdték a fafeldolgozást. Az eredetileg 250 négyzetkilométernyi erdő 90 százalékát tönkretették, az őslakosok nagy részét pedig elűzték. Az asszonyok a sok szörnyűség ellenére is kitartanak a tradícióik mellett, és életben tartják a közösséget.

Az ENSZ becslése szerint világszerte 50 millió bennszülött él felszámolás alatt lévő erdei vidékeken.

veszélyeztetett esőerdők

A trópusi erdők a sokszínűség megtestesítői, 8 négyzetkilométernyi területen több ezer különböző faj fordul elő: 1500 virágos növény, 750 fa, 150 pillangó, 125 emlős, 400 madár, 100 hüllő, 60 kétéltű állat és megszámlálhatatlan mennyiségű rovar. Ezek közül számos faj még nem is ismert, csak kevés információnk van róluk. Ha azonban elpusztítjuk az esőerdőket, örökre el fognak tűnni – még azelőtt, hogy alaposabban megismertük volna őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik