Élet-Stílus

Távozhat Alföldi

Réthelyi Miklós várhatóan elmozdítja a Nemzeti Színház éléről Alföldi Róbertet egy obszcénnek tartott megjegyzése miatt. A miniszter szerint nem a direktor által színre vitt Az ember tragédiája volt botrányos, hanem "orális szexes" beszéde. Az FN.hu ma az igazgatót kérdezi és Lucifert idézi.

Alföldi-interjú az fn-en

Kedden az FN.hu interjút készít Alföldi Róberttel!

A sajtóban megjelentek szerint a Nemzeti Színház évértékelő sajtótájékoztatóján az igazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róbertet arról kérdezte, hogy: azok után, hogy több művet provokatív és megosztó módon vitt színpadra, nem gondolja, hogy le kéne mondania? Alföldi erre röviden úgy válaszolt először, hogy nem.

A lapok beszámolója szerint az igazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol, és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Erre az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabot, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az orális jelenetet. Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja olvassa el a római színt. Az újságírónő erre megkérdezte: “Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?” “Meg bizony” – hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: “Önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében.”

“A direktor botrányos szavai méltatlanok egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjéhez” – fogalmazott a Parlamentben Pörzse Sándor kérdésére reagálva Réthelyi Miklós. A miniszter bejelentette, ha bebizonyosodik, hogy a sajtóban megjelent mondatokat tényleg az idézett módon mondta el az igazgató, akkor mennie kell a Nemzeti Színház éléről.

“A kormány tisztában van azzal, hogy több előadás próbára tette a Nemzeti Színház közönségének érzékenységét. A minisztérium ellenőrzi az összes intézményének a működését. Ha azt tapasztalom, hogy a Nemzeti Színházhoz méltatlan előadásokat láthat a közönség a Nemzetiben, akkor le fogom váltani Alföldi Róbertet” – nyilatkozta május 16-án – szintén Pörzse kérdésére – a Házban a miniszter. E mondatait idézte a hétfői válaszában is Réthelyi.

Akkor kitért arra is, hogy személyesen is megnézte az Ember tragédiája előadását, ami “nem volt botrányos. Érdekes, újszerű, de egyáltalán nem botrányos előadást láttam”. Hangsúlyozta, ha a színházhoz méltatlan előadásokat lát a közönség a Nemzetiben, akkor le fogja váltatni az igazgatót, de az még nem ok erre, hogy nem ért mindenben egyet Alföldi Róberttel.

Részlet az Ember tragédiájájából. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Részlet Az ember tragédiája című darabból.. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az előadásokkal úgy tűnik, nem tudta megbuktatni a színigazgatót a Jobbik. Információink szerint a kormány már csak azért sem bocsátotta el Alföldit idő előtt, mert azzal az egyfolytában “nemzetiző” Jobbiknak adtak volna igazat. A mostani elszólása viszont könnyen az igazgató székébe kerülhet.

A történtekre reagálva korábban a Fidesz-frakció is közleményt adott ki, amely szerint méltatlanok egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjéhez Alföldi Róbertnek a Nemzeti Színház sajtótájékoztatóján elhangzott szavai, de ugyanígy megengedhetetlen az a hangnem is, amelyet erre reagálva a Jobbik országgyűlési képviselője, Pörzse Sándor engedett meg magának az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának ülésén.A Fidesz frakciójának közleményében egyfelől Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház igazgatójának múlt pénteken elhangzott szavait illetik kritikával.

Mint felidézték, ennek ellenére a hétfői bizottsági ülésen Pörzse úgy fogalmazott: ha ő jelen lett volna a sajtótájékoztatón, “abból bizony botrány lett volna”. A Fidesz tájékoztatása szerint ezt a kijelentését Pörzse Sándor azzal egészítette ki, hogy “kimostam volna a száját, lehúztam volna a klotyón”.

Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának nem feladata és hatásköre az ilyen jelenségek tárgyalása, “különösen nem abban a hangnemben, amelyet a Jobbik országgyűlési képviselői megengednek maguknak” – zárult a Fidesz-frakció közleménye.

Pálffy István KDNP-frakciószóvivő szerint emberileg is megbukott a Nemzeti Színház igazgatója. “Alföldi Róbert nemzetpolitikai és kultúrpolitikai szempontból is súlyos károkat okoz a Nemzeti élén, és nem való a teátrum vezetésére” – jelentette ki.

Mivel eddig senki sem tette meg, az FN.hu segítséget kíván adni azoknak, akik elfeledték volna, miről is szól a római szín, ahova Ádám kiábrándulva érkezik. Az élvezetek világába menekül, mivel nincs éltető eszme, közösség. Róma züllött: Ádám kéjencek és kéjnők között sem leli örömét, de megcsillan a remény. Péter apostol szavaiban új eszme tűnik fel. A kereszténységért – mint a szeretet és testvériség tanáért – újra lelkesül Ádám, hiába óvja Lucifer.

“Lucifer (magában):
E látvány kissé borzogatja hátam,
De nem emberrel kell-e küzdenem?
Mit én nem bírok, ő teszi helyettem.
Hasonló tréfát már gyakorta láttam.
A glória ha lassan elveszett,
Még megmarad a vérengző kereszt.”
(Madách Imre: Az ember tragédiája, VI. szín, Róma)

Botrányok Alföldi körül

2010. december 1.

Mintegy ötvenen követelték Alföldi Róbert menesztését a Nemzeti Színház éléről a Jobbik demonstrációján a teátrum épülete előtt. Lenhardt Balázs országgyűlési képviselő betegnek és perverznek nevezte a színigazgatót; véleménye szerint Alföldi “nyíltan propagálja a homoszexualitást, az aberrációt”. Elmondta, a Jobbik nem nyugszik, amíg a Nemzeti Színház épületének tetején nem árpádsávos zászló lobog. A Jobbik azután hirdetett tüntetést, hogy kiderült, a december elsejei román nemzeti ünnep alkalmából előző este rendezvényt tartanának a Nemzeti Színházban. Alföldi Róbert még aznap bejelentette: visszavonja a teátrum bérlésére vonatkozó szóbeli megállapodást a Budapesti Román Kulturális Intézettel. A Jobbik demonstrációjával közel egy időben többen a főigazgató melletti szimpátiatüntetést tartottak az épület másik oldalánál.

2010. december 22.

“Elmondtam már önöknek itt a Házban is korábban, egyetértünk azzal, hogy sok jóérzésű magyar ember önérzetét és hazafiságát megbántották az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházban, és valóban sokszor méltatlannak érezhetik a Nemzeti Színházhoz az ott bemutatott darabokat. Kértem önöket ezért, hogy legyenek türelemmel és bízzanak bennünk, bízzanak abban, hogy a megfelelő időben hozzuk meg a megfelelő döntéseket.

Itt egy színházról van szó, a színháznak van egy évada, a színházi évadnak majd júniusban lesz vége. A darabok, a bemutatók elkészültek. Már zajlik ez az évad. A kulcskérdés az, hogy ki készíti elő a következő évadot. Azt hiszem, képviselő úr, azok a hírek, amiket ön is hallott, mind-mind olyan irányba vezetnek, amelyek megoldják ezt a kérdést oly módon, ami nem feltétlenül önöknek, hanem a nemzetnek és a Nemzeti Színház ügyének fog majd segíteni.”
(Halász János államtitkár válasza Novák Előd kérdésére)

2011. február 28.

A jobbikos Novák Előd interpellált Alföldi Róbert ügyében a kulturális államtitkárhoz, a Nemzeti Színház igazgatójának mielőbbi eltávolítását követelve. Szőcs Gézától azt várta, hogy mondja meg a leváltás konkrét időpontját. Novák újabb botránynak nevezete, hogy bemutatták a színházban Esterházy Péter „istenkáromló” darabját. Érveit a sajtóban olvasott véleményekkel támasztotta alá. Szőcs Géza válaszában kiemelte, hogy Magyarország jogállam, Alföldi Róbertnek pedig öt évre szóló szerződése van. “Nem azért van hajnal, mert a kakas kukorékol” – idézte az államtitkár Madách Imrét, utalva arra, hogy nem fogadja el, hogy más politikai erő mondja meg, mit kell tennie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik