Élet-Stílus

167 ezer dollárt értek George Washington személyes tárgyai

31 millió forintért keltek el az elnök személyes tárgyai, közöttük koporsójának darabjai egy szombati árverésen.

A Washington családban nemzedékről nemzedékre hagyományozott tárgyak a dallasi Heritage aukciósháznál kerültek kalapács alá Washington fivére, Bushrod leszármazottainak a megbízatásából. Az Egyesült Államok első elnökének nem voltak egyenes ágú leszármazottai.

Nat Washington, Washington állam 2007-ben elhunyt egykori szenátora végakaratában úgy rendelkezett, hogy adják el a tárgyakat.

A gyűjtemény legértékesebb darabja George Washington iránytűje volt, amely 59 750 dollárért (11 millió forint) kelt el, továbbá egy Gunter mérce, egy 60 centiméteres farúd, a vonalzó őse, amelyért majdnem 42 ezer dollárt (7,8 millió forint) fizettek.

Az árverési ház közlése szerint a vásárlók meg kívánták őrizni a névtelenségüket.

A Washington család 1662 és 1835 között keletkezett iratainak gyűjteményéért 50 788 dollárt (9,5 millió forint) fizettek, Washington eredeti koporsójának darabjai, közöttük egy fogantyú, több mint 12 ezer dollárért (2,2 millió forint) találtak vevőre. Az elnök maradványait 1837-ben márványszarkofágba helyezték át.

A kalapács alá került tárgyak között volt egy másik eladótól származó irat: Hodgen Holmesnak a gyapottisztító gép korszerűsítésére vonatkozó, 1796-ból származó szabadalmi okmánya, Washington személyes aláírásával.

Tom Slater, a Heritage amerikai igazgatója elmondta: az oklevél különlegessége nem csupán az, hogy az elnök saját maga írta alá, hanem az is, hogy vélhetően a találmánynak köszönhetően 65 évvel tovább tartott a rabszolgaság. Az okmányt 179 250 dollárért (34 millió forint) talált új gazdára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik