Élet-Stílus

Szamárfül is lesz a Múzeumok majálisán

Koncertek, előadások, ételkülönlegességek és számos érdekes program várja a Magyar Nemzeti Múzeum kertjébe látogatókat szombaton és vasárnap a Múzeumok majálisán; a múzeumi világnaphoz kapcsolódó rendezvényen idén csaknem 120 hazai és határon túli intézmény képviselteti magát.

A Nemzeti Múzeum által tizenhatodik alkalommal megrendezett, ingyenesen látogatható múzeumi fesztivál célja, hogy rendhagyó módon mutassa be a magyar kulturális intézményeket gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt – tájékoztatta a fővárosi múzeum az MTI-t.

A hagyományokhoz híven a Múzeumok majálisa szombati megnyitóján hirdetik ki Az év múzeuma pályázat díjazottjait, és idén első alkalommal Az év kiállítása díjat is átadják. A fesztivál alatt a majálisozók is szavazhatnak a legigényesebben kialakított múzeumi sátorbelsőre és a legélvezetesebb programot kínáló múzeumra.

A Múzeumkertbe látogatók a Magyar Levéltárosok Egyesülete segítségével elkészíthetik családfájukat, az Országos Idegennyelvű Könyvtár vetélkedőin kipróbálhatják nyelvtudásukat, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum sátrában pedig a szamárfültől a szamárpadig ismerkedhetnek az iskolai jutalmazás és büntetés történetével.

Első alkalommal mutatkozik be közösen a Múzeumok majálisán a közmédia: a Magyar Televízió, a Magyar Távirati Iroda, a Duna Televízió és a Magyar Rádió sátraiba betérők többek közt kipróbálhatják magukat rádiós műsorvezetőként, keresgélhetnek az MTI fotótárában és számos ismert műsorvezetővel találkozhatnak.

Az egész családot megcélzó programok során fiatalok és idősebbek együtt festhetnek Munkácsy Mihály alteregójával, saját címert készíthetnek, játékot faraghatnak, vagy közös fotón örökíthetik meg látogatásukat Ferenc Józseffel és családjával. A gyermekek elkészíthetik lovagi felszerelésüket, majd ügyességüket lovagi tornán tehetik próbára, amelyen a várkisasszonyok is teljes díszben jelennek meg.

A Múzeumkert nagyszínpadán fellép mások mellett Herczku Ágnes és a Sitaram, Király Martina, Lackfi János költő és a Sajtkukacz Zenekar, a Cimbali Band, a Katáng Zenekar, Ruttkai Bori padig Vacka dalokat énekel.

A majális ideje alatt a Nemzeti Múzeum épületében tárlatvezetések várják az érdeklődőket, akik megismerhetik a lengyel-magyar történelmi kapcsolatokat bemutató, még épülő kiállítást, a barokk vigasságok elengedhetetlen kellékeit, Az év műtárgyát, azaz Liszt és Beethoven különleges zongoráját, valamint meghallgathatják a Vox Nova Énekegyüttest és a Gesualdo Kamarakórust.

A Múzeumok majálisa részletes programját a www.majalis.hu és a www.mnm.hu honlapokon találhatják meg az érdeklődők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik