Élet-Stílus

Brüsszel is hadat üzen a nejlonzacskónak

Azt még nem tudják, hogy adóztatással vagy egyszerű tilalommal szorítják majd vissza a használatát.

Kapcsolódó cikkek

Egy átlagos uniós polgár évente megközelítőleg 500 nejlonzacskót használ el úgy, hogy a legtöbbjüket csupán egyszer veszi kézbe. 2008-ban Európában 3,4 millió tonna ilyen zacskót gyártottak, ami több mint 2 millió személygépkocsi tömegének felel meg.

A nejlonzacskók csekély súlyuk és kis méretük miatt gyakran nem kerülnek be a hulladékgazdálkodás rendszerébe, és a tengerbe jutnak, ahol csak több száz év alatt bomlanak el. Jelenleg a Földközi-tengerben 500 tonna össztömegű ilyen eredetű műanyagdarabka található. A műanyag apró részecskékre bomlik, nagy mértékben szennyezi a termőföldet és a vizeket.

Egyes tagállamok árképzési intézkedésekkel, a kiskereskedelmi ágazattal kötött megállapodásokkal és egyes zacskótípusok tilalmával már tettek lépéseket a nejlonzacskók használatának visszaszorítására, de uniós szinten még nem történtek intézkedések. Most Brüsszel egy össztársadalmi konzultáció keretében szeretne választ kapni arra a kérdésre, hogyan lehetne a leghatékonyabban száműzni a nejlonzacskót a mindennapokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik