Élet-Stílus

Puha fekete tappancsok

Veszélyeztetett feketelábú macskakölykök születtek a közelmúltban.

A feketelábú macskák nevüket fekete tappancsukról kapták. A legkisebb termetű vadon élő macskafélék Dél-Afrikában, főként Angolában, Namíbiában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Botswanában őshonosak. A Kalahári–sivatag fő lelőhelyük.

Kifejlett korukban 2-2 és fél kilót nyomnak, testük alig fél méter, farkuk 14-17 centi hosszú. Ezek az éjszakai vadászok nagy távolságot képesek becserkészni a betevő falatért, mely leginkább rágcsálókat, madarakat, pókokat és rovarokat jelent. Egy busman legenda szerint a feketelábú macska képes megölni egy zsiráfot, nyaki ütőerét feltépve. Ez talán túlzás, de elég élénken illusztrálja e faj bátorságát, vérszomjas természetét és állhatatosságát.

A Cleveland Metroparks Zoo-ban április közepén született, gyönyörű cicusokról mindenesetre nem ez jut eszünkbe elsőre. A helyes kis szőrpamacsok vakon és némán születnek, csak órákkal születésük után kezdenek nyávogni. Két hétbe telik, mire lábra kapnak, és egy hónapba, mire szilárd táplálékot kezdenek fogyasztani. Veszélyeztetett helyzetük miatt minden új alom születése sikertörténet.

A kisfilmben egy korábban született állatkerti feketelábú cicus látható, amint óriási küzdelemben legyőz egy fadarabot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik