Élet-Stílus

Nagy gond az alkohol a németeknél is

Bár egyre kevesebb fiatal nyúl Németországban szeszhez, cigarettához vagy droghoz, mégis több millió polgár küzd valamilyen szenvedélybetegséggel.

A drogügyekért felelős kormánymegbízott szerint az országban az alkohol okozza a legnagyobb problémát: évente egy liter tiszta alkohol jut egy főre, aminek felét a lakosság mindössze 10%-a fogyasztja el. Sok fejtörést okoz a dohányzás is, hiszen Németországban legalább 16 millióra tehető a dohányosok száma.

Biztató, hogy az elmúlt évben csökkent a kiskorú szenvedélybetegek száma: 2010-ben a 12-17 év közöttiek 13 százaléka fogyasztott rendszeresen alkoholt, míg hat évvel korábban még 21 százalékuk.

A szenvedélybetegségekre vonatkozó számadatok Magyarországon sem túl vidámak: évente több mint 35 ezer ember halálát okozza a szerhasználat, vagyis egy olyan halálok, amely elkerülhető lenne. Itthon a legnagyobb problémákat az alkohol okozza, a felnőtt lakosság 20%-a nagyivónak tekinthető, de évről évre nő a fiatalkorú alkoholisták száma is, alkoholfogyasztás tekintetében tehát az európai élmezőnyhöz tartozunk.

Hasonlóan rossz a helyzet a dohányzás tekintetében: legalább 2 millióra tehető azoknak a száma, akik nikotinfüggőnek számítanak. Közülük tavaly 21 ezren haltak meg a dohányzás okozta betegségek következtében.

AJÁNLOTT LINKEK:

Hazánk állapota a szenvedélybetegségek tükrében (mno.hu)
Hagyjon fel a káros szenvedélyeivel (nincsde.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik