Élet-Stílus

Darth Vadert ünnepli a világ

Május 4-én, a nem hivatalos Csillagok háborúja napon arra emlékszik a világ, ami „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban” történt.

Persze a kultikus sci-fi főgonosza mellett, a rajongók ezen a napon megemlékeznek a többiekről, Han Solóról, Leia hercegnőről, Luke Skywalkerről és Csubakkáról is, hogy csak néhányukat említsük. A Nemzetközi Csillagok háborúja napot nem hivatalosan tartják meg május 4-én, hiszen a még ma is népszerű sorozatot Amerikában nem ezen a napon, hanem 1977. május 25-én mutatták be először.

A nem hivatalos ünnepet azért tartják május 4-én, mert egy ütős szójátékkal a dátumot ki lehet cserélni a film egyik kulcsmondatára: a „may the force be with you”, vagyis az erő legyen veled helyett mondhatják, hogy „may the fourth be with you”, azaz május 4-e legyen veled.

A Csillagok háborúja egyébként egy űropera, ami George Lucas tervei alapján készült. Az eredeti trilógia első része, az Új Remény úttörő jelentőségű volt a sci-fi műfajában mind tartalmilag, mind a technikai megvalósítást tekintve. Számos eleme – így pl. R2-D2 vagy Csubakka alakja, a fénykard, „Az Erő legyen velünk!” kifejezés, vagy a Darth Vader légzőrostélya által kiadott zaj – vált kulturális emblémává, nem csak az Egyesült Államokban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudjon meg többet a Csillagok háborúja világáról (wikipedia.hu)
Visszaszámlálás az amerikai Csillagok háborúja-napig (maythe4th.starwars.com)
Ma van a titokzatos erő napja (kulturpart.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik