Élet-Stílus

Ki vigyáz lelki egészségünkre?

Orvosi kérdés-e a lelki egészség, mit tehet a pszichológia és a biológia. Manapság a tudományok összefogásától remélik a választ mentális egészségünk megőrzésére – erről szól a héten a Mindentudás Egyeteme.

Vajon milyen út vezet a lelki egészséghez? Lehet-e a lélek egészségéről beszélni orvosi értelemben, vagy helyesebb a művészet, a tudomány és a vallás összefüggéseiben keresni a választ? A szociológia a társadalmi folyamatok, értékek és normák világára helyezi a hangsúlyt, a pszichológia az egyén viselkedésével, élettörténetével és belső világával foglalkozik, a biológia pedig az idegrendszer működésének megértésével próbál megoldásokat találni. Bár e területek között egyre intenzívebb a párbeszéd, lényegüket tekintve eltérő ismeretelméleti alapokkal, ember- és világképpel rendelkeznek. Lelki egészségünk jövője attól függ, hogy ezek a tudományterületek mennyire sikeresen tudnak együttműködni. Tudjuk-e, mi a lelki egészség? –Kéri Szabolcs előadása a Mindentudás Egyetemén. Az előadást 2011. április 25-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti. Az előadást 2011. május 2-án az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

Either scripts and active content are not permitted to run or Adobe Flash Player version
10.0.0 or greater is not installed.



Get Adobe Flash Player





Kéri Szabolcs a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Élettani Intézetében egyetemi tanár, az Országos Pszichiátriai Központ tudományos referense. 1996 óta foglalkozik a mentális zavarok kezelésével és kutatásával. Érdeklődésének középpontjában a biológiai és a pszichológia tényezők kölcsönhatása áll, különös tekintettel az érzékeléssel és a tanulással kapcsolatos folyamatokra. 2006-ban habilitált, 2007-ben nyerte el az MTA doktora címet. Tudományos munkássága során több mint 150 közleménye jelent meg. Az Academia Europaea tagja.
Hogy vagy, amikor jól vagy?

A mentális egészség kérdése világszerte a figyelem középpontjába került. A neurobiológia nagyütemű fejlődése új utakat kínál, ugyanakkor egyre kifejezettebb az igény a pszichológiai és spirituális megközelítésre. A Kéri Szabolcs előadásához kapcsolódó dokumentumfilm azt mutatja be, hogy miként találkozik az elméletben és a gyakorlatban a biológia, a pszichológia, pszichiátria és szociológia szemléletmódja. Az filmet 2011. május 3-án 26-án az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

Beszélgetés a lelki egészségről

Nyilvánvaló, hogy a nagy társadalmi-gazdasági változások napjainkban is markánsan befolyásolják a lelki egészséget. Hogyan találkozik az elméletben és a gyakorlatban a biológia, a pszichológia és szociológia szemléletmódja? A beszélgetés résztvevői: Kopp Mária, Rihmer Zoltán, Gombos Gábor, Bugarszki Zsolt, Mészáros Judit. A beszélgetést 2011. május 4-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

A részletekről és a Mindentudás Egyetemének programjáról ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik