Élet-Stílus

Vírusok keserítik a királyi frigyet

„William herceg legénybúcsúja – partyfotók!” Ez az a cím, amelyre mindenki kattint. És máris gazdagította gépét valamilyen vírussal.

William herceg és Kate Middleton esküvője a netet is ellepte. Vicces videók, rajzfilmek és számítógépes haszonlesők keresik a figyelmünket. A pénteki eseményt a bulvársajtó képes volt olyan magasságokba emelni, mint egy olimpia vagy futballvébé megnyitója. Az érdeklődés hatalmas és erre vágynak a vírusírók is.

Kate és William eljegyzésük bejelentése óta lettek a kártékonykódírók célpontjai. Mára statisztikák szerint „a királyi esküvő előkészületének részletei” keresésre a 100 elsőnek rangsorolt találatból 10-ben van valamilyen veszélyes kód – írja a Symantec vírusvédelmi megoldások gyártója. Az elkövetők persze arról is gondoskodnak – némi keresőoptimalizációval – hogy az oldalaik ne a találati sor végén kullogjanak.

Az esemény hivatalos oldala ugyan minden tőle telhetőt megtesz, hogy hivatalos formában ossza meg a részleteket. Bejegyezték a legnagyobb közösségi szájtokon, a Twitteren, a Facebookon, a Flickren, és a Youtube-on a nagy esemény hivatalos csatornáit.

Más téma a vírusvideó. (forrás:t-mobile reklám)

Más, kevésbé veszélyes téma a vírusvideó. (forrás:t-mobile reklám)

A nagy hajcihőnek köszönhetően ugyanakkor nincs nehéz dolga a sötét oldal erőinek sem. A hírekhez és más felkapott kifejezésekhez kapcsolt vírusok veszélyesebbek mára, mint például a pornóval kapcsolatosak, mivel ezzel a témával már óvatosabban bánnak az emberek. A vírusirtó cégek körében listákat készítenek melyik celeb a legveszélyesebb a neten. Vírusszempontból tavaly a McAffe szerint Cameron Diaz vitte a prímet, akire minden tizedik hivatkozás hamisan hivatkozott.

Az ilyen megtévesztő oldalak ellen viszont szinte csak a józan ész a védelmi bástya. Megbízható hírforrásokat kattintgassunk, legyen frissítve a víruskeresőnk – tanácsolja erősen általánosítva valamennyi víruskereső gyártója. Hangsúlyozzák: bár szeretjük a figyelemfelkeltő címeket, de a „kiszivárgott képek”, vagy „leleplező információkat” ígérő címeknek gyanúsaknak kell lenniük.

Egy félrevezető találat (forrás: ESET Threat Blog)

Egy félrevezető találat (forrás: ESET Threat Blog)

Tipikus fertőzési forrás, amikor a Google találatai között képeken navigálunk, ahogy az történt Kate Middleton képével az eljegyzése után. A vírus a Firefoxot használókat a képre kattintva arra kérte, hogy frissítsék a rendszerüket a kép megnyitásához, felajánlva közben egy hivatkozást, amire kattintva már aktiváltuk is trójai vírusunkat.
Ugyancsak előkerült a kamu víruskeresős megoldás is. Amikor megfordítják a folyamatot és védelmet kínálnak. Rákattintunk a képre, mire megjelenik egy figyelmeztető üzenet, hogy ez bizony egy fertőzött lap, gyorsan töltsük le azt az szoftvert, amely megvédi a gépet. Ez a kamu vírusirtók legjellemzőbb csalija, amelynek révén ugyancsak vírussal gazdagodtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik