Élet-Stílus

Nyitott könyv Vilmos és Kate magánélete

A Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője körüli felhajtás által egy időre még azok is a brit uralkodóház bűvkörébe kerülnek, akiket egyébként nem foglalkoztat a Buckingham-palota előkelőségeinek magánélete. A menyegző közeledtével ideje felfrissítenünk tudásunkat a brit királyi ház tagjainak viszonyrendszeréről és az ifjú pár mesébe illő, ugyanakkor nagyon is életszerű viszonyáról. Összegyűjtöttük az eddig magyar nyelven megjelent legjobb könyveket, amelyek végigkalauzolnak minket Vilmos&Kate nyolc éven át érlelt kapcsolatán és közben bepillantást nyújtanak a brit monarchia utóbbi évtizedeinek kulisszatitkaiba.

Robin Polakowsky: Vilmos és Kate, avagy őfelsége, a szerelem (Atlantic Press Kiadó, 2680 Ft)

A kötet az első a magyar nyelven a hercegi párról megjelent könyvek sorában. A magyar származású szerző, Robin Polakowski kijelenti: Vilmos herceg és Kate Middleton kisasszony ma bizonyosan a földkerekség leghíresebb szerelmespárja. A kötet amellett, hogy a világsajtó pletykarovataiban megjelent titkokat és az új évszázad legnagyobb sztorijának beharangozott kapcsolat bulvár oldalát bemutatja, sorra veszi azokat a maguktól értetődő párhuzamokat is, amelyek Kate Middleton és Diana Spencer, vagy Kate és Kamilla élete között felfedezhetők.

Nyitott könyv Vilmos és Kate magánélete 1

A gondosan összeállított könnyed olvasmány által megismerhetjük a fiatalok kapcsolatának alakulását, a hullámhegyeket és völgyeket, hogy aztán magunk döntsünk arról, hogy Kate Middletont megalkuvó Waity Katy”-nek (Várakozó Katának), vagy vérbeli Princess in Waiting-nek (Várományos Hercegnőnek) tartjuk.

A könyv külön fejezetet szentel Lady Diana életének és házasságának, amely a szerző szerint meghatározó volt Vilmos és Harry magánéletének alakulásában is. Megismerhetjük a St. Andrews egyetemen kötött barátságot, az együttléteket és a külön utakat, melyek között, mint minden fiatal pár életében, olyanok is előfordultak, amelyeket mindketten szívesen törölnének a közös emlékezetből. Olvashatunk a sokéves kapcsolat mélypontjáról, amikor a herceg egy időre a magánélet ellenében is a munkát, a tanulást, a repülőtiszti karriert választotta. És az újbóli egymásra találásról, mely az eljegyzéshez és az esküvő kitűzéséhez vezetett. A könyvet a londoni királyi házról szóló angol és magyar nyelvű irodalom bibliográfiája és az esküvő részletes menetrendje egészíti ki. A kötet szívesen ajánlható mindazoknak, akik szeretnék összefoglalni az utóbbi években a brit királyi ház körül a sajtóban megjelent hírek legjavát és áttekinteni a palota tagjainak egymáshoz fűződő viszonyát az ifjú jegyesek kapcsolatának fényében.

Claudia Joseph: Kate – Hercegnő születik (Atheneum Kiadó, 2990 Ft)

Nyitott könyv Vilmos és Kate magánélete 1

Ez a több mint 180 évet felölelő kötet alapos kutatómunka gyümölcse. Kate és közvetlen környezetének bemutatása exkluzív interjúk alapján született meg. A könyv 160 történetet ölel fel, barátok, rokonok beszámolói alapján, bemutatva Kate életútját, személyiségének fejlődését. Érdekes olvasmány azoknak, akik szeretnének mélyrehatóan megismerkedni Kate Middleton családjának történetével a bányában dolgozó ük-üknagyapától kezdve a parti kellékeket kínáló webáruház üzemeltetéséből meggazdagodott örömszülőkig. Közelről követhetjük végig Vilmos herceg és Kate találkozásának, kapcsolatuk lassú és finom bimbózásának néhol már-már viharos történetét, hogy aztán 8 év után, 2010-ben végre eljegyezzék egymást.

A szerző úgy véli, hogy a bulvárlapokból ránk zúduló információáradat ellenére még mindig van valami rejtélyes ebben az ifjú hölgyben. Felidézi a történetet, amikor Kate Middleton egyik barátnője gratulációját fejezte ki és megjegyezte, hogy milyen szerencsés lány, hogy ilyen előkelő udvarlóval járhat együtt, Kate nevetve csak annyit mondott: „Részéről a szerencse, hogy velem járhat”. A kötetben eddig máshol nem publikált fotókat is találunk.

Christopher Andersen: Vilmos és Kate – Királyi románc (GABO Kiadó, 3490 Ft)

Nyitott könyv Vilmos és Kate magánélete 1

A szerző jó ismerője a brit uralkodócsaládnak, több könyve jelent meg a témában, többek között magyarul is (Diana kis hercegei). A kötetből rendkívül részletesen megismerhetjük Vilmos és Kate életútját a gyermekkortól hosszú kapcsolatuk történetén át. Megtudhatjuk, hogy a protokoll szigorú szabályai szerint Kate-nek az eljegyzés nyilvános bejelentéséig láthatatlannak kellett lennie a nagyközönség előtt még akkor is, amikor már bejáratos volt a királyi családhoz, hosszú hétvégeket töltött velük, és közvetlen kapcsolat alakult ki közte, Károly és Kamilla között.

Tanúi lehetünk annak is, milyen körülmények között mutatta be Vilmos a nagymamának, Erzsébet királynőnek barátnőjét. Megismerhetjük Kate kissé problematikus nagybácsiját, aki mindenkinek elmesélte, hogyan teremtette le a trónörököst ibizai házában, ahová az álompár nyaralni érkezett. Christopher Andersen kötetében Kate Middleton mint divatikon is bemutatkozik. A bemutatott fotósorozaton elleshetjük a Middleton-look titkát a tollas kalapok és jól szabott blézerek változatos viseleteit.

Robert Jobson: William és Kate, az évszázad esküvője (JLX Kiadó: 3490 Ft)

Nyitott könyv Vilmos és Kate magánélete 1
Az egyszerű polgárlány, ha a véletlen úgy hozta volna, bármelyikünk szomszédja is lehetne, de ahogyan ebből a könyvből mind jobban megismerjük a menyasszonyt, látjuk, hogy középosztálybeli származása ellenére, mintha csak arra született volna, hogy Nagy-Britannia királynéja legyen. Fiatal, fényben-pompában nevelkedett, de felnőttesen józan gondolkodású – állapítja meg a szerző.

Robert Jobson, az uralkodócsalád életének hű és megbízható krónikása megír mindent, ami a királyi esemény színfalai előtt és mögött zajlott: ahol kell, elemez, ahol lehet, anekdotázik; de nem hallgatja el az ifjú pár útját fenyegető veszélyeket és akadályokat sem. És persze beavatja az olvasót a királyi nász előzményeibe is: leírja, hogyan ismerkedtek meg egymással az egyetemen, hogyan szakítottak, hogy aztán újra megtalálják egymásban, miként zajlott a leánykérés Kenya távoli hegyei között. Megírja az egész tündérmesét, aminek fényét még az sem halványíthatja el, hogy a valóságban esett meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik