Élet-Stílus

Pocsék a borivók ízlése – a kutatók szerint

A többség állítólag nem képes megkülönböztetni a jó minőségű nedűt a lőrétől.

A borivók többsége képtelen megkülönböztetni a gyenge minőségű, olcsó bort a hatszor annyiba kerülő, jó minőségű boroktól – mutatták ki kutatók.

Az edinburgh-i tudományos fesztiválon megrendezett vak borkóstolásba 578 embert vontak be. Számos vörös- és fehérbort kóstoltattak velük, a Nagy-Britanniában öt fontnál – 1500 forint – kevesebbe kerülő boroktól egészen a 30 fontba – 9000 ezer forint – kerülő nedűkig. Azt kérték tőlük, mondják meg, melyik bor olcsó, melyik drága. A véletlenek törvénye alapján a pontos választ 50 százalékos arányban találhatták volna el.

A kutatókat meglepte, hogy a borkóstolás eredménye megegyezett ez utóbbival, ami azt bizonyítja, hogy a résztvevők csupán az íz alapján nem tudnak különbséget tenni minőség és minőség között, holott a kóstolt borok között voltak olyan drágább fajták is mint a Sauvignon Blanc, a Pinot Grigio, a Chardonnay, Shiraz vagy a Claret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik