Élet-Stílus

A trombita Paganinije és a korcsolya királya érkezik

A hétvégére indie-zenekarok, trombitavirtuóz és kasztrált stílusú operaénekes koncertjén is tiszteletünket tehetjük, de végigjárhatjuk az oldtimerek útját is Budapesten, de Pluscsenkó is biztosan dob egy-két piruettet a jégen.

Péntek, április 15.

Csütörtökön kezdődött a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amely csaknem 60 ezer kötettel, 200-300 könyvújdonsággal és háromszáz egyéb programmal, koncerttel, beszélgetéssel, gyermekprogrammal várja a látogatókat vasárnapig a Millenáris parkban. A soros magyar uniós elnökség alkalmából Per Olov Enquist svéd író mellett az Európai Unió a rendezvény díszvendége. A főbejárattal szembeni 100 négyzetméteres EU-standon mind a 27 uniós tagország közösen mutatkozik be. Az esemény keretében 11. alkalommal rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre idén húsz ország küldte el pályakezdő alkotóit, Magyarországot Szvoren Edina képviseli.

A Gödör Klub ezúttal egy valaha országos turnén is együtt szereplő indie-rock sorozatot lát vendégül. Az estét a The Moog indítja, akik nem csak országos sikereket halmoztak fel, de megjárták az USA-t, és fél Európát is, kitartó rajongóik százaitól kísérve. Másodikként a szemtelenül fiatal E.Z. Basic lép színpadra, akik zöld füleik ellenére már túl vannak a kezdeti sikereken, saját lemezzel, klubok és fesztiválok kis- és nagyszínpados koncertjeivel.
A stílus egyik legelismertebb hazai képviselője, az Amber Smith zárja a koncertek sorát, akik épp legfrissebb EP-jükön és a sorban következő nagylemezükön dolgoznak. Végezetül a honi indie partyk egyik legnépszerűbbje, DJ Pipo cserélgeti a lemezeket napfelkeltéig.

A Pszinapszis avagy a Budapesti Pszichológiai Napok Európa legnagyobb kizárólag diákok által szervezett tudományos-kulturális rendezvénye idén ünnepli jubileumi 15. születésnapját.
Célja a pszichológia tudományának képviselete, terjesztése, elfogadtatása a laikus nagyközönség körében, illetve egy országos szakmai fórum rendszeres szervezése a szakmaibeliek számára. A rendezvényen a szakma nagyjai – mint például Bagdy Emőke, Pléh Csaba – adnak elő a legkülönfélébb témákban, például párkapcsolatokról, gyermeknevelésről, szexualitásról, társadalmi jelenségekről, méghozzá a legfrissebb tudományos eredményekre támaszkodva, mégis közérthető hangon. Az előadások mellett változatos műhelyfoglalkozásokon, workshopokon is részt vehetnek az érdeklődök, ahol saját szemükkel pillanthatnak be a “színfalak mögé”, és megtapasztalhatják, hogyan is működnek a különféle terápiás és önismereti módszerek.

—-Szombat, április 16.—-

Ezen a napon az Oldtimer Sokadalmon Budapest útjai tele lesznek érdekes és szép járművekkel. Kezdhetjük a napot Biatorbágyon a Premier Outlets Centerben. A Bogarasok és a Minisek vendégeként lehet kipróbálni az 1/100-as futamokat. Az ott átvehető Oldtimer Sokadalom Pontgyujto Jatek menetlevelére gyűjthetők a szükséges pecsétek Budapesten, és a pesti alsó-rakpart végén az Árpád híd felé a Dráva utcánál lévő Sokadalom Ponton 11 és 16 óra között. Az itt áthaladó járműveket ajándékkal jutalmazzák. Este pedig a szép napot megkoronázva, a menetlevelek leadása után vár az Oldtimer Expo kiállítás a Magyar Vasúttörténeti Parkban.

A trombita Paganinije, a trombita Carusója – nehéz eldönteni, melyik illik rá jobban, de annyi bizonyos: a harmincnégy éves Szergej Nakarjakov rendkívüli képességekkel megáldott művész, aki kisgyerekkori gerincsérülés miatt tért át a zongoráról a trombitára, és aki egyszerre idézi az ördög hegedűsének virtuozitását és képvisel carusói hangminőséget ezzel a három billentyűvel ellátott, egy-két méternyi rézcsövön. Bátran kijelenthető, hogy technikája nem ismer határokat, de könnyű neki – tehetnénk hozzá ironizálva –, hiszen képes a körlégzésre, azaz úgy tud levegőt venni, hogy közben fújja, ráadásul olyan különleges szárnykürtön játszik, amelynek nem három, hanem négy billentyűje van, így a mélyebb regisztereket is be tudja járni.

Edvin Marton és az olimpiai, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok Jevgenyij Pluscsenko meghívására hazánkba érkeznek az utóbbi idők legnagyobb műkorcsolyázó ászai: az extravaganciájáról híres Johnny Weir (világbajnoki bronzérmes, USA), az ötszörös Európa-bajnok, háromszoros vébéezüstérmes francia Surya Bonaly, a szórakoztató előadásmódjáról ismert kétszeres EB-bronzérmes skót Sinead Kerr – John Kerr jégtáncospár, és természetesen itt lesz a sportág hazai büszkesége, az Európa-bajnoki aranyérmes Sebestyén Juli is.

—-Vasárnap, április 17.—-

A „kasztrált bűnöző anarchista brechti blues triója” két év után ismét eljön, hogy viktoriánus, teátrális, szürreális rémálomba ringatja-rázza a hazai közönséget. A Tiger Lillies „hagyományos” estjén áttekintést ad a zenekar egész pályafutásáról. Mostani turnéjukon visszatekintenek 22 évet és 30 lemezt számláló életművükre, de természetesen a legutóbbi magyarországi koncertjük óta megjelent lemezeikről is hallhatunk új dalokat. A zenekar énekese, Martyn Jacques fiatalkorában a londoni Soho közepén, egy nyilvánosház felett lakott, egy különös dickensi világ közepén kiszolgáltatott, nehéz sorsú emberekkel, és a nagyvárosi élet bohémjaival körülvéve. Mindez nagyban inspirálta és befolyásolta művészetét. Hét éven keresztül képezte magát operaénekesnek, azon belül is a kasztrált stílust sajátította el; ezt a különös hangot hallhatjuk a Tiger Lillies koncertjein is.

Itt a tavasz, a jó idő, így a WAMP újra a szabad éga lá költözik! Ezen a vasárnapon az Erzsébet téren várunk mindenkit, aki a szép időben egy kiadós design sétára vágyik! Ökoszekció a WAMP-on! Reciklálj biciklit! Áprilisban extra standokon kapható minden, ami redesign: a bicikligumiból készült övtől a képregénytárcán át a régi porcelánokból készült ékszerig – csupa olyan tárgy, ami elmés újragondolás után nyerte el mai formáját.

—-Tévéműsor—-

Péntek, április 15.
22:50,
Duna Televízió

Nővérek

A trombita Paganinije és a korcsolya királya érkezik 1

Texas, 1984. Natalia és Elena Levin nővérek, tinédzser korukban elválasztják őket egymástól és 9 év után, egy számukra idegen országban újra találkoznak. Natalia 1975 óta Spanyolországban él, barátja, Martin elvesztése után utazik nővéréhez. Édesapjuk újságíró, és mielőtt kiadnák regényét, meghal. Natalia az éjszaka belelapoz apja addig nem olvasott kéziratába, s nem tudja letenni. Fokozatosan feltárulnak előtte gyermekkora évei, a család viszontagságos élete, és ifjúságuk az argentin diktatúra éveiben…

Szombat, április 16.
21:10
m2

Jónás, aki a cethal gyomrában élt

A trombita Paganinije és a korcsolya királya érkezik 1

Jona Oberski Gyermekévek című elbeszélése alapján készült film a gyermek szemével láttatja a holokausztot. Jónás 4 éves korában szüleivel koncentrációs táborba kerül. Először apját, majd édesanyját veszíti el, miközben szülei és környezete mindent elkövet, hogy életben tartsák őt, a jövőt, a reményt.

Vasárnap, április 18.
24.00
TV2

A Keresztapa 3

A trombita Paganinije és a korcsolya királya érkezik 1

A trilógia befejező részében Michael Corleone egyre inkább úgy érzi, hogy családja tevékenységeit ideje lenne legalizálni. A régi típusú maffiának ugyanis mára már leáldozott. Ezért dönt úgy, hogy a szerencsejáték-iparból kiszállva inkább a tőzsde és a bankvilág irányába fordul. Így kerül kapcsolatba a Vatikán egyik bankjával is. S hamarosan olyan üzletet kötnek, ami végleg eldönti a Corleone család sorsát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik