Élet-Stílus

Lázadoznak a brit birkózók

A honosítások miatt lázadoznak a brit birkózók, akik szerint a jövevények kitúrják őket a jövő évi olimpiai csapatból.

A magyar ötkarikás szervezet honlapjának híre szerint a szigetországban 2005-ben indítottak programot a sportág fejlesztéséért, ennek keretében többek között Ukrajnából ás Bulgáriából érkeztek edzőpartnerek, hogy segítsék a helyi sportolókat. A szövetség azonban látva, hogy a “légiósok” lényegesen jobbak, mint a hazai versenyzők, több birkózót honosítottak.

“Megfordultak a szerepek, a brit birkózók most már csak tréningpartnerként lehetnek ott a válogatott honosított versenyzői mellett. A szövetség arról biztosított minket annak idején, hogy a külföldről érkezők nem a mi helyünket fogják elfoglalni. Pedig pontosan ez történt, kitúrtak bennünket a csapatból” – panaszkodott a jelenlegi egyik legjobb született brit birkózó, Mark Cocker a BBC-nek.

A Brit Olimpiai Bizottság éppen kedden jelentette be, hogy a birkózók is kapnak három kvótát a házigazda jogán, így a pekingi helyzettől eltérően ezúttal biztosan lesz brit versenyző a sportág küzdelmeiben. A nőknél ráadásul jó esélyük van a házigazdáknak arra, hogy további kvótát is szereznek az ukrán születésű Yana Stadnik révén, aki tavaly már brit színekben nyert Eb-ezüstöt 48 kg-ban.

A másfél hete zárult idei kontinensviadalon két magyar versenyző is összeakadt brit birkózóval: a kötöttfogás ezüstérmese, Bácsi Péter első meccsén nagyon könnyedén verte Myroslav Dykunt, míg a nők 59 kg-os kategóriájában érdekelt Sleisz Gabriella a bronzmeccsen kikapott a szintén volt ukrán Európa-bajnok Olga Butkevictől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik